Γράφει ο apollon_9


H NASA αναζητά στα χαώδη αρχεία της τις ιστορικές αυθεντικές λήψεις από την πρώτη προσελήνωση που περιέχουν και τη διάσημη φράση του Νιλ Άρμστρονγκ: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», παραδέχτηκε η υπηρεσία.
Οι μαγνητοταινίες από την αποστολή και την προσελήνωση στις 20 Ιουλίου 1969 φυλάσσονταν στα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία, όμως επιστράφηκαν στη NASA κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του ’70.
«Δεν τις έχουμε δει για πολύ καιρό. Τις ψάχνουμε πάνω από ένα χρόνο και δεν τις έχουμε βρει ακόμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκρέι Χαουταλόμα.
 «Ψάχνουμε στα αρχεία καταχωρήσεων για να εντοπίσουμε πού βρίσκονταν τελευταία», είπε. Οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα στα αρχεία του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ.
Το βίντεο από την αποστολή μεταδόθηκε από το Apollo 11 σε σταθμούς παρακολούθησης στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Αντίγραφα με πολύ χαμηλότερη ποιότητα εικόνας αναμεταδόθηκαν στη συνέχεια στο Χιούστον και σε όλο τον κόσμο. Λόγω του ότι ο εξοπλισμός της ΝΑSA δεν ήταν συμβατός με την τηλεοπτική τεχνολογία της εποχής, οι αυθεντικές λήψεις έπρεπε να προβάλλονται σε μία οθόνη κι από εκεί να καταγράφονται εκ νέου από τηλεοπτική κάμερα για τη μετάδοσή τους.
Τα αντίγραφα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της NASA, όμως η τύχη των αυθεντικών μαγνητοταινiών αγνοείται. Εκτός από τις λήψεις της προσελήνωσης, οι ταινίες περιέχουν και στοιχεία για την υγεία των αστροναυτών και την κατάσταση της σεληνακάτου. Συνολικά, έχουν χαθεί πάνω από 700 κιβώτια με λήψεις από την αποστολή Apollo.
Ο Χαουταλόμα τόνισε πως ακόμη κι εάν βρεθούν οι ταινίες, είναι πιθανόν να μην μπορούν να αναπαραχθούν, καθώς οι τα μαγνητικά μέσα φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου....


Apollon_9


Υ.Γ: Σάμπως υπήρξαν ποτέ...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger