Αν δυσκολεύεστε να διακρίνεται την Παγκόσμια Τράπεζα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι κάνουν αυτά τα ιδρύματα, και πολύ λίγοι άνθρωποι πράγματι θα μπορούσαν να κατανοήσουν σε τι τελικά διαφέρουν.  Πατέρας των δύο αυτών οργάνων είναι ο John Maynard Keynes, που θεωρείται από πολλούς ως ο πιο λαμπρός οικονομολόγος του εικοστού αιώνα, παραδέχθηκε, κατά την εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου είχε προκαλέσει σύγχυση με τις ονομασίες: σκέφτηκε το Ταμείο θα πρέπει να ονομάζεται μια τράπεζα, και η Τράπεζα θα πρέπει να ονομάζεται ένα ταμείο.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε χώρα στη γη είναι μέλος και των δύο θεσμικών οργάνων.
 Τα μέλη του προσωπικού τόσο της Τράπεζας και όσο και του ΔΝΤ συχνά εμφανίζονται σε διεθνείς διασκέψεις, μιλώντας την ίδια γλώσσα.
 Η βασική διαφορά τους είναι η εξής:
η Τράπεζα είναι κυρίως ίδρυμα εξέλιξη. Ενώ το ΔΝΤ είναι θεσμικός συνεταιρισμός που επιδιώκει να διατηρήσει την ομαλή διαδικασία των πληρωμών και των εισπράξεων μεταξύ των εθνών.  Καθένα από αυτά έχει διαφορετικό σκοπό, μια ξεχωριστή δομή, λαμβάνει τη χρηματοδότησή του από διαφορετικές πηγές, βοηθά τις διάφορες κατηγορίες των μελών της, και επιδιώκει την επίτευξη των στόχων μέσω διαφορετικών μεθόδων που προσιδιάζουν στον εαυτό του.
Το ΔΝΤ έχει περίπου 2.300 μέλη του προσωπικού και, σε αντίθεση με την Παγκόσμια Τράπεζα, δεν έχει θυγατρικές ή θυγατρικές εταιρείες.  Τα περισσότερα από τα μέλη του προσωπικού της εργάζεται στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον, DC,  και , σε άλλα μικρά γραφεία είναι που διατηρούνται σε Παρίσι, τη Γενεύη, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Its  Τα μέλη του προσωπικού επαγγελματικά είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οικονομολόγους και οικονομικοί εμπειρογνώμονες.
Η Τράπεζα απασχολεί προσωπικό με ένα εκπληκτικό φάσμα εμπειρογνωμοσύνης: οικονομολόγοι, μηχανικοί, πολεοδόμοι, γεωπόνων, στατιστικολόγοι, δικηγόρους, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τα στελέχη του δανείου, σε αξιολογητές σχεδίων, καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, του πληθυσμού και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλων επιστημονικών κλάδων.
Ούτε πλούσιες χώρες ούτε ιδιώτες δανείζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χορηγεί δάνεια μόνο σε φερέγγυες κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων εθνών.
Αντίθετα, όλα τα κράτη-μέλη, τόσο πλούσιες χώρες  όσο και φτωχές, έχουν το δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από το ΔΝΤ.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΤΑΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ, ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.
    ΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΔΤ, ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ-ΧΩΡΙΑ-ΝΗΣΙΑ-ΒΟΥΝΑ-ΘΑΛΛΑΣΕΣ....
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ????
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή