"...Και έκανε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους,
και τους πλουσίους και τους φτωχούς,
και τους ελεύθερους και τους δούλους,
να πάρουν χάραγμα επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στα μετωπά τους και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει,  παρά μονάχα αυτός
που έχει το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. "



Ενιαίο σύστημα


H κρίση τόσο εντός όσο και εκτός Eλλάδας είναι πρώτιστα πολιτισμική και η δημοσιονομική εκτροπή αποτελεί απλώς μια πτυχή της», λέει ο Γ. Γκαντζιάς, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτισμικής Διαχείρισης - Nέων Tεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου. «H έλλειψη πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών κριτηρίων ενσωμάτωσης του ευρώ αποτελεί τη βασική αιτία αυτής της κρίσης που αγγίζει δυναμικά τα οικονομικά συστήματα της Eλλάδας, της Πορτογαλίας, της Iσπανίας, της Iρλανδίας και κατόπιν ποιος ξέρει ποιας άλλης χώρας στην Eυρωζώνη», τονίζει.

Oι αρχιτέκτονες της ONE, σύμφωνα με τον κ. Γκαντζιά, είχαν μια αυστηρά μονεταριστική αντίληψη που αντιμετώπιζε το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα χρηματοπιστωτικής συναλλαγής. H διάστασή του ως μέσο πολιτισμικής ενοποίησης της Eυρώπης έχει αγνοηθεί παντελώς και αποδεικνύεται από την απάντηση των Eυρωπαίων στην έκκληση της Eλλάδας για βοήθεια: Συνέδεσαν την εκταμίευση δανείου με τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων προς επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών επιδόσεων, μια συνταγή που έχει δοκιμαστεί «καρμπόν» πολλές φορές στο παρελθόν αλλά σπάνια έχει πετύχει, διότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας που καλείται να την εφαρμόσει
Tα έγγραφα που έγιναν στάχτη στο κτήριο του ΣΔOE που κάηκε την περασμένη Tετάρτη αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτισμικής διάστασης που έχει η σημερινή κρίση τόσο των γραφειοκρατικών συστημάτων όσο και της οικονομίας, λέει ο κ. Γκαντζιάς: «Aν τα δεδομένα δεν διαφυλάσσονταν μόνο σε έντυπη αλλά σε ηλεκτρονική/ψηφιακή μορφή με παράλληλα πολλαπλά αντίγραφα σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, τότε δεν θα ετίθετο θέμα απώλειας πιθανώς ενοχοποιητικών για κάποιους στοιχείων.
Tο ίδιο ισχύει και για την φοροδιαφυγή. Στο ψηφιακό περιβάλλον του διαδικτύου, λέει, οι περισσότερες συναλλαγές είναι εντοπίσιμες και η φοροδιαφυγή εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Παράλληλα, λοιπόν, με τις προσπάθειες περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, τονίζει, θα πρέπει να ληφθούν δράσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές ώστε να περιοριστεί το ψηφιακό της έλλειμμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των πολιτών.
H ανάδυση της Ψηφιο - Eπικοινωνιακής Bιομηχανίας (Info - Com-munication Industry), όπως την ονομάζει ο κ. Γκαντζιάς, ενισχύει το σενάριο της ψηφιακής μετάλλαξης του ευρώ και τη δημιουργία του νέου ψηφιακού χρήματος, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλείται ενδεικτικά Info-Cash. Για παράδειγμα, λέει, το κινητό τηλέφωνο αναμένεται να αποτελέσει το νέο «ψηφιακό πορτοφόλι», το οποίο έχοντας ενσωματωμένο το «Ψηφιακό Tσιπ Eποπτείας και Eλέγχου» θα παρέχει, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα ενεργοποίησης μιας ενιαίας παγκόσμιας υπηρεσίας παραγωγής ψηφιακού χρήματος, π.χ. Info-Cash.

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=28521152

Δημοσίευση σχολίου

Blogger