ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS - ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Του Φ.Γ. ΧΟΪΔΑ ΞΑΦΝΙΚΑ φέτος το καλοκαίρι, κάνοντας έναν έλεγχο ρουτίνας για την ασφάλεια των συστημάτων της, η Goldman Sachs έπεσε από τα σύννεφα: Ανακάλυψε ότι απόρρητα και ανεκτίμητης αξίας προγράμματά της είχαν κλαπεί και αποθηκευτεί σε ξένους δικτυακούς τόπους.

Από εκεί τα έπαιρναν και τα εκμεταλλεύονταν χρηματιστηριακές εταιρείες, που παρότι νεοσύστατες (start-ups) έκαναν τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Η απίστευτη αυτή υπόθεση, που απασχολεί από τον Ιούνιο τον οικονομικό αμερικανικό τύπο, μόλις τώρα «σκάει» με την οσμή σκανδάλου στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Κι αφού ήδη έχουν επιληφθεί Κογκρέσο και Δικαιοσύνη σκοντάφτοντας, όμως, σε αναφυόμενα δικονομικά προβλήματα, που εμποδίζουν την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης.


Ρωσική επέλαση

Πρωταγωνιστές του «νέου σκανδάλου» φέρονται κάποιοι «ιδιοφυείς προγραμματιστές, που με ταχύτατους υπολογιστές και μυστικούς αλγόριθμους δίνουν μάχη για τον έλεγχο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς», μεταδίδει χαρακτηριστικά από τη Νέα Υόρκη ερευνητής της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».
Ολα άρχισαν στις 3 Ιουλίου, όταν το FBI συνέλαβε τον ρωσικής καταγωγής Σερτζ Αλένικοφ, τον 39 ετών προγραμματιστή, που η πρώην εργοδότριά του Goldman Sachs έχει μηνύσει για κλοπή ανυπολόγιστης αξίας προγραμμάτων της. Ο Αλένικωφ, που δούλευε στη «βασίλισσα της Γουόλ Στριτ» με 400.000 δολάρια μισθό το χρόνο, είχε παραιτηθεί τον Ιούνιο, για να προσληφθεί με τριπλάσιο μισθό στην άγνωστη, νεοσύστατη χρηματιστηριακή εταιρεία Teza Tech, που είχε ιδρύσει στο Σικάγο ο συμπατριώτης του Μιχαήλ Μαλίτσεφ. Κι αυτός είχε παρατήσει μια επίζηλη θέση σε ένα hedge fund, το Citadel.

Ο Αλένικοφ στην προανάκριση είπε πως από απροσεξία μαζί με άλλα «ελεύθερα» προγράμματα αντέγραψε και τα απόρρητα της Goldman, και τα πέρασε σε ξένες ιστοσελίδες και τον σέρβερ της Teza, ο οποίος -άκουσον, άκουσον- «βρισκόταν στη Γερμανία και ανήκε σε κάτοικο Λονδίνου με ινδικό όνομα και οικογένεια στη Ρωσία»...
Ο εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του Αλένικοφ με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, αλλά ο αρμόδιος δικαστής τον άφησε προσωρινά ελεύθερο με απαγόρευση απομάκρυνσης από την περιφέρεια της Νέας Υόρκης και εγγύηση το ποσό των 750.000 δολαρίων. Συγχρόνως, το Citadel μηνύει τον Μαλίτσεφ (έχει παραβεί ρήτρα του συμβολαίου του, που απαγορεύει ανταγωνιστική για τον πρώην εργοδότη του δραστηριότητα).

Διαβάστε περισσότερα:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger