Γράφει ο Ν. Αργυρίου
Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος κατά την ομιλία του στην πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας, αναφέρθηκε στην Σίβυλλα της Κύμης, η οποία προέβλεψε σε έμμετρο ποίημά της, τον ερχομό του Ιησού Χριστού...
Συγκεκριμένα ο Μέγας Κωνσταντίνο επικαλέστηκε το προαναφερθέν σιβυλλικό ακρόστιχο, διότι σχηματίζει το μήνυμα: " ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΥΙΟΣ ΘΕΟΥ, ΣΩΤΗΡΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ".
Ο Πατέρας της εκκλησίας, Ευσέβιος, διατηρούσε αυτήν την προφητεία, η οποία κατ' άλλους θεωρείται πλαστή. Αλλά ας παραθέσουμε την πρώτη στροφή αυτής, που σχηματίζει το όνομα:
"ΙΗΣΟΥΣ":
" Ιαχή της Ημέρας της Κρίσεως και ολόληρη η γη αγωνιά.
  Η θέση του παραδείσου θα καταλαμβάνεται από τον αιώνιο βασιλιά.
  Σάρκες θα έρθει να κρίνει. Τους δίκαιους και τους άδικους επίσης.
  Όταν θα σταθεί ενώπιον του θεού.
  Υψηλά θα τον δούμε, μαζί με τους Αγίους.
  Στους αιώνες των αιώνων. "
(Βλ. Vives, Iuanluis, Lodovicus, commentary on Augustine's "The city of God").
Επιπλέον στην ίδια την ομιλία που προαναφέραμε ο Μέγας Κωνσταντίνος έκανε μνεία σε μία άλλη προφητεία του Βιργίλιου, όπου ταύτιζε, ο Κωνσταντίνος, το παιδί της προφητείας με το Χριστό:
"Ο Πρωτότοκος της Νέας Εποχής βρίσκεται ήδη καθ' οδόν από τον ουρανό με κατεύθυνση προς τη γη .
Με αυτό θα λήξει η Εποχή του Σιδήρου και ο χρόνος.
Ο Άνθρωπος θα κληρονομήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Χαμογελάστε στη γέννηση του βρέφους..."
(Βλ.Vergil, "Foyrth Eclogae books, Harmondworth, 1967, σελ. 53-57).
Ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Αρνόβιος, ο Άγιος Αντώνιος, ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας κ.α., αναφέρουν ότι ο Βιργίλιος πήρε την παραπάνω προφητεία, πάλι, από την ίδια την Σίβυλλα της Κύμης.
Ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας ειδικά για την περίπτωση αυτή αναφέρει ότι:
" Η Σίβυλλα συνήθιζε να ανεβαίνει σε ένα ύψωμα και να σιδάσκει τον κόσμο και, πως άφησε πίσω της γραμμένη σε έμμετρο λόγο προφητεία που προέβλεπε τον ερχομό του Θεού στον κόσμο και τα θαύματα που θα έκανε..."
(Βλ. Monteino, Mariana, " As David and the sybils say": A Sketch of the sibyls and the sibylline oracles, sand & co., Edinburgn and London, 1905, σελ. 13-42).
Βέβαια, πολλοί ιστορικοί ερευνητές αμφισβητούν την απόδοση όλων αυτών των προφητειών στην Σίβυλλα της Κύμης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για στημένη προπαγάνδα των πρώιμων Χριστιανών.
 Όμως όλα αυτά δείχνουν σίγουρα το μεγάλο κύρος που απέδιδαν στη Σίβυλλα, τόσο οι Χριστιανοί, όσο και οι Εθνικοί...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. δυστυχως η διαισθηση μου λεει πως κανένα μα κανένα έργο αρχαίου συγγραφέα δεν είναι ατόφιο, οσα βέβαια "επέζησαν" έχουνε υποστεί μικρή εως βάναυση παραχάραξη, βλέπετε ολα είναι προϊόν αντιγραφής επι αντιγραφών.
    είθε να είναι λίγος ο εναπομείναν χρόνος του σκότους επι της γης, είθε τα αδέρφια μας που έρχονται να μας "αποκαλύψουν" την πραγματική ουσία των πραγμάτων
    ερρωσθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα σας
    ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες, παρεπιπτοντως το θεμα Σιβυλλες το εχει θιξει στην τελευταια τριλογια του ο Λιακοπουλος, απο εκει αντλειτε την θεματολογια σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ανώνυμε δεν έχουμε μελετήσει ευτυχώς τις τριλογίες του Κυρίου Λιακόπολου... Την θεματολογία μας την αντλούμε από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και την διεθνή βιβλιογραφία (βλ. παραπομπές...)
    Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το θεμα Σιβυλλες:

    ακομα ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή