Γράφει ο Ν. Αργυρίου

Κυρίαρχος μαχητής της θεωρίας των συσχετισμών μέσω της φύσης, ήταν ο αλχημιστής του 16ου αιώνα, ονόματι Παράκελσος. Συνεχιστής του ήταν ο μυστικιστής Γιάκομπ Μπέρχε (1575-1624), ο οποίος υποτίθεται ότι έγραψε το βιβλίο με τον τίτλο:" Η Υπογραφή των Πραγμάτων ". Βέβαια,  το Δόγμα των Υπογραφών είχε προέλθει από τους Πλατωνικούς φιλοσόφους.
Οι υποστηρικτές του εν λόγου Δόγματος, οραματίζοταν μια θείκη ροή που διαπότιζε τα πάντα ενώνοντας τα πράγματα σε μια σφραγίδα.
Ο Παράκελσος μάς περιγράφει κάποιες από τις αρχές αυτές παρακάτω: "... Έχω σκεφτεί τις μαγικές δυνάμεις της ανθρώπινης ψυχής και έχω ανακαλύψει πολλά από τα μυσικά της Φύσης και,  δηλώνω πως πραγματικός φυσικός είναι αυτός που απέκτησε την δύναμη αυτή..."
Φανερά, επηρεασμένος ο Παράκελσος από την εσωτερική διδασκαλία του Πλάτωνα στην συνέχεια αποκαλύπτει: "...Όλες οι φυσικές μορφές φέρουν τη σφραγίδα τους, που υποδηλώνει την πραγματική τους φύση. Τα μέταλλα, τα φυτά και τα ζώα παραμένουν στη φύση τους και η μορφή τους υποδηλώνει τον χαρακτήρα τους..."
Το Δόγμα των Υπογραφών θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους αλχημιστές, διότι οι τελευταίοι γνώριζαν πως η έμπνευση στο να "διαβάσει" κάποιος μια συγκεκριμένη υπογραφή, είχε άμεση σχέση με την άυλη πραγματικότητα. Στην ουσία υπήρχε η αντίληψη πως υπάρχει θεία πρόνοια που οδηγεί και ρυθμίζει τα πάντα και, δεν κάνει τίποτα δίχως σκοπό.
Όλο αυτό θα λέγαμε ότι ταιριάζει με τις αντιλήψεις του Ιάμβλιχου, που είναι αρκετά προγενέστερος του Παράκελσου:
"...'Οπως δημιουργούν οι θεοί όλα τα αντικείμενα μέσω των μορφών, σαν να τους έχει αποτυπωθεί μαι σφραγίδα..."  ( Ιάμβλιχος: "περί των Αιγυπτίων Μυστηρίων")
Είναι δύσκολο να ακολουθήσουν τα μυαλά μας αυτές τις αντιλήψεις, διότι η εξέλιξη στα ζητήματα αυτά παρέμεινε σκόπιμα αργή.
Στην ουσία το Δόγμα των Υπογραφών είναι επηρεασμένο από εκείνα τα ψήγματα της χαμένης Γνώσης, που διασώθηκαν στην αποκρυφιστική παράδοση...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Αρκετά καλό το άρθρο σας κύριε Αργυρίου και έπεται και συνέχεια...
    Μπράβο χαράς το κουράγιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή