Tο όνομα «Πρωτέας» είναι μια αρχαία λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Αν αυτό συνδυαστεί με την ικανότητα του Πρωτέα να παίρνει όποια μορφή θέλει, φτάνουμε ίσως στη βαθύτερη κατανόηση του μύθου.

O Πλούταρχος στον βίο του Αγησιλάου, μας ανακαλύπτει ότι:
"Όταν ο Αγησίλαος ήταν με τον στρατό του στην περιοχή Αλιάρτου Βοιωτίας βρέθηκε εντελώς τυχαία ένας παράδοξος τάφος. Μάσα σ' αυτόν ανακαλύφθηκε μια χάλκινη πινακίδα με γράμματα που έμοιαζαν με ιερογλυφικά της Αιγύπτου. Έτσι απευθύνθηκαν στο βασιλιά της Αιγύπτου. Εκείνος ανέθεσε την ερμηνεία στον ιερέα Χόνουφι  που μετά από βαθιά μελέτη και, αναδίφηση σε παλαιά χειρόγραφα,  διατύπωσε πως η πινακίδα άνηκε στα χρόνια του Πρωτέα. Η πινακίδα μάλιστα παρότρυνε τους Έλληνες να αφήσουν τις διχόνοιες και να ασχοληθούν με την φιλοσοφία και τα γράμματα, ιδρύοντας  ένα αγώνισμα προς τιμήν των Μουσών...." ( Ιστορία του Ελληνικού Έθνους)


Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Πρωτέας κατοικούσε στο νησάκι Φάρος στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, στις εκβολές του Νείλου. Όταν ο Μενέλαος επέστρεφε από την Τροία, έχοντας μαζί του την Ωραία Ελένη, οι δυνατοί άνεμοι του Αιγαίου τους έφεραν στην Αίγυπτο. Εκεί ο Μενέλαος συνάντησε τυχαία τη σοφή και πρόθυμη κόρη του Πρωτέα, την Ειδοθέα, που του έδωσε οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να αποσπάσει από τον πατέρα της χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι της επιστροφής. (http://el.wikipedia.org)

Βέβαια είναι γνωστό πως κατά την αρχαιότητα τυχαίες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι στην ελληνική γη είχαν γραφεί πανάρχαια κείμενα σε άγνωστες γραφές, που δεν ήταν  άσχετες με τις αιγυπτιακές και τις ανατολικές.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Αραγε οι αιγυπτιοι οπως και καθε φαρας φραγκολεβαντινοι και σημιτες"ερευνητες" ξερουν τι σημαινει το ονομα αυτης της χωρας οτι δηλαδη αιγυπτος=εκει που πτυεται η Αιγιης;;;
    πολυ αμφιβαλλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή