Μετά από το άρθρο του ιστολογίου μας με τίτλο”Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946“, παρουσιάζουμε ένα ακόμη σημαντικό ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Πρόκειται για την ταυτότητα-άδεια παραμονής του Ν.Ζ., μάλλον το πιο επίσημο κρατικό έγγραφο που έφερε ο πρώην ηγέτης του ΚΚΕ, και προφανώς ό,τι πλησιέστερο σε “ταυτότητα”.
Το έγγραφο αυτό, ασφαλώς στη ρωσική γλώσσα, έχει συμπληρωθεί μετά από το θάνατο του Ν.Ζ (Αύγουστος 1973) και -πιστεύουμε- δείχνει αρκετά σημαντικά πράγματα για την στάση του σοβιετικού κράτους απέναντι στον Ν.Ζ.
Την ρωσική δεν την κατέχουμε, αλλά ευτυχώς έχουμε φίλους που την μιλούν, όπως ο αγαπητός  Βασίλης Μ, και με τη βοήθειά αυτή, μπορούμε να αναδείξουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία:
“]
Νίκος Ζαχαριάδης - Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 (Κλικ για μεγέθυνση)
Όνομα: Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγιεβ.
Είναι γεννημένος στην Προύσα της Τουρκίας το 1903.
Επάγγελμα: “Δασονόμος” και λίγο πιο κάτω ειδικότητα “δασάρχης” (στα Ρώσικα: гл(авный) лесничий).
Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά:
  • Κομματική ιδιότητα: “Μη κομματικός“  Αυτό ήταν σίγουρα η μόνιμη μαχαιριά στην καρδιά του Ν.Ζ.
  • Οικογενειακή κατάσταση λέει: “χήρος“. Βέβαια, δεν ήταν χήρος, αλλά δήλωνε χήρος από τότε που τον αποκήρυξε η Ρούλα Κουκούλου, μετά από την καθαίρεση και τη διαγραφή από το ΚΚΕ, που ακολούθησε την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ,. Αυτό το γράφει και ο Αλέξης Πάρνης στο πρόσφατο βιβλίο του. [Σ.Σ.: Ευχαριστούμε τον φίλο Νίκο Σαραντάκο για την επισήμανση]
  • Στη δεξιά πλευρά του εγγράφου πάνω πάνω γράφει: υπηκοότητα/ιθαγένεια (απόδοση με βάση τους αντίστοιχους ελληνικούς όρους, καθότι στα ρωσικά οι δύο όροι ουσιαστικά σημαίνουν το ίδιο). Στην υπηκοότητα το γράμμα “б” σημαίνει “без” (=χωρίς), ενώ στην ιθαγένεια αναφέρεται “ελληνική”.Αυτό σημαίνει ότι του αναγνωριζόταν η ελληνική καταγωγή, αλλά το ελληνικό κράτος του είχε στερήσει την υπηκοότητα (άρα τυπικά εφέρετο στην ΕΣΣΔ ως “άπατρις“).
Πιο κάτω λέει: “Τελευταίος τόπος κατοικίας – πόλη Σουργκούτ, περιφέρειας Τιουμέν”.
Αμέσως μετά γράφει (το μηχανογραφημένο κείμενο): “Μεταβολές στην υπηκοότητα (εάν αιτήθηκε χορήγηση σοβιετικής υπηκοότητας, τότε πού και πότε – Εξετάστηκε ή όχι η αίτησή του – ποια ήταν η απάντηση – Ημερομηνία και Νο Πρωτοκόλλου).
Με χειρόγραφα γράμματα λέει: “Απεβίωσε τον Αύγουστο του 1973. Η Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου είναι καταχωρημένη στο Ληξιαρχείο της πόλης Τιουμέν. Ετάφη στην πόλη Τιουμέν“.
Και πιο κάτω στη μέση περίπου της σελίδας, αναφέρεται ως επικεφαλίδα: “Πληροφορίες για την είσοδο στην ΕΣΣΔ” και από κάτω είναι συμπληρωμένο: “Έτος 1956 – Τόπος εισόδου: Οδησσός”.
Κάποιες διαφωτιστικές πληροφορίες ακόμη, από τον Βασίλη Μ.:
Στην ΕΣΣΔ υπήρχε ειδικό έντυπο, το οποίο χορηγούσε το σοβιετικό κράτος σε ξένους υπηκόους που ζούσαν στην επικράτειά του, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με “άδεια διαμονής”. Οι σοβιετικοί πολίτες αναφέρουν το διαβατήριο ως “διαβατήριο εξωτερικού” (заграничный паспорт), ενώ τη δική μας ταυτότητα ως “διαβατήριο εσωτερικού” (внутренный паспорт). Ο Ζαχαριάδης, επειδή δεν ήταν σοβιετικός υπήκοος δεν μπορούσε να είναι κάτοχος εσωτερικού και εξωτερικού διαβατηρίου, γι’ αυτό και είχε αυτό το ειδικό έντυπο, αυτή δηλαδή την “Άδεια Διαμονής”, η οποία (τουλάχιστον σε αυτό το τρίπτυχο) δεν φαίνεται να έχει και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Θυμίζουμε, όλες οι αναφορές του ιστολογίου μας στον Νίκο Ζαχαριάδη, εδώ:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Αυτός ο προδότης κατέστρεψε πολλούς Έλληνες Πατριώτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν ο μόνος έλληνας πολιτικός που τα έβαλε με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής του και για αυτό τον κυνήγησαν όλες.
    Από 22 χρονών το "ελληνικό" κράτος τον φυλάκισε 6 φορές.Ακολούθως, πέρασε
    6 χρόνια φυλακές Κέρκυρας,
    4 χρόνια Νταχάου,
    17 χρόνια Σιβηρίας.
    Αυτός ο απολογισμός τα λέει όλα,ό,τι ιδέες και αν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ή ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Η «κυρία» που έχει υιοθετήσει το «ελληναράδικο» λογοπαικτικό όνομα «Βασιλική Μετατρούλου» για να ποζάρει ως «ιστορικός» στην μπλογκόσφαιρα μέσω της ιστοσελίδας της «XYZ Contagion», δημοσιεύει «ένα ακόμα σημαντικό ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη». Μάλλον όμως εζήλωσε δόξαν λαμπράν του ειδώλου της υψηλοθεσίτη μεταφραστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταλλαγμένου «αριστερού», ο οποίος ελέω αδαών το παίζει «γλωσσολόγος», αν και τις μοναδικές του πνευματικές ικανότητες τις έχει δείξει στην «στρατηγική» του μπριτζ: και οι δυο τους αποφαίνονται για έγγραφα γραμμένα σε γλώσσα που παντελώς αγνοούν, έστω κι αν η «κυρία» πολύ υπολείπεται του «κυρίου», αφού ο τελευταίος έφτασε στο σημείο να «κρίνει» μεταφράσεις του Λέοντα Τολστόι στα ελληνικά χωρίς να ξέρει γρυ ρωσικά. Εξ άλλου η αρωγή που τους παρέχεται δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερης ποιότητας όπως φαίνεται από την συγκεκριμένη περίπτωση.

    Τι εννοώ; Το «σημαντικό ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη» δεν είναι ούτε ταυτότητα της ΕΣΣΔ ούτε άδεια παραμονής στην ΕΣΣΔ. Επίσης δεν είναι τρίπτυχο όπως φαίνεται από την μορφή του (δεν εμφανίζει ίχνη διπλώματος), δεν φέρει ημερομηνία λήξης όπως οφείλει να φέρει κάθε άδεια παραμονής, ενώ σε όποιον διαβάσει προσεκτικά το έντυπο μέρος του —εδώ κυριολεκτικά την «πάτησε» ο «διαφωτιστικός» «αγαπητός Βασίλης Μ»— γίνεται ολοφάνερο ότι τα προς συμπλήρωση μέρη του εγγράφου που έχουν μείνει κενά, αναφέρονται σε τέτοιες λεπτομέρειες που καμιά ταυτότητα ή άδεια παραμονής ή διαβατήριο δεν μπορεί περιέχει, άσχετα αν πρόκειται για σοβιετικό «διαβατήριο εσωτερικού» (внутренный паспорт) ή για «διαβατήριο εξωτερικού» (заграничный паспорт). Το συγκεκριμένο έγγραφο μάλλον είναι κάρτα κεντρικής ληξιαρχικής υπηρεσίας ή αστυνομικής αρχής της ΕΣΣΔ με χειρόγραφη συμπλήρωση μετά τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη. Η απουσία πολιτικών-κομματικών αναφορών αποκλείει την πιθανότητα να πρόκειται για έγγραφο του ΚΚΣΕ.

    Τι να πει κανείς; Μάλλον το σοφόν λαϊκόν «Το μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά», αφού η «κυρία» είναι πνευματικό τέκνο —στην μπλογκόσφαιρα εννοείται— του αυτόκλητου «γλωσσολόγου» και «μακράν καλύτερου Έλληνα μπλόγκερ», ο οποίος μην τολμώντας να πει την γνώμη του για τον Νίκο Ζαχαριάδη αναπαρήγαγε απλά όσα εξέμεσε ο μακαρίτης πια πατέρας του σε άλλη ιστοσελίδα με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Νίκος Ζαχαριάδης Ιστορικά Διλήμματα Ιστορικές Απαντήσεις» κατά τα τέλη του 2011.

    Θα μπορούσε να ειπωθεί και τίποτ’ άλλο; Ναι: ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ αφήστε ήσυχο τον αθάνατο Νίκο Ζαχαριάδη και την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, γιατί είστε για φτύσιμο και σαν τέτοιοι ανάξιοι να ασχολείστε με τέτοια πρόσωπα και θέματα, έστω και στην μπλογκόσφαιρα!

    Γνώστης προσώπων και πραγμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή