Η Βρετανία άρχισε να δημοσιοποιεί χιλιάδες απόρρητα έγγραφα από την εποχή της Αποικιοκρατίας, στα οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρονται στον πατέρα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και προειδοποιούν για τους Κενυάτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Αυτά τα έγγραφα, η ύπαρξη των οποίων αποκαλύφθηκε πέρυσι, καλύπτουν αμφιλεγόμενες περιόδους της βρετανικής ιστορίας, κυρίως την εξέγερση στη Μαλαισία και την εξέγερση των Μάου Μάου στην Κένυα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι βρετανικές αρχές είχαν μεταφέρει στο Λονδίνο τα έγγραφα αυτά, που είχαν κριθεί ευαίσθητα, μετά την ανεξαρτησία αυτών των χωρών. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε την ύπαρξή τους τον Ιανουάριο του 2011, όταν τέσσερις Κενυάτες κατέθεσαν αγωγή κατά της Βρετανίας για βασανιστήρια που υπέστησαν πριν την ανεξαρτησία της χώρας του.

Στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν χθες αναφέρεται το όνομα του προέδρου Ομπάμα σε έναν κατάλογο με Κενυάτες που φοιτούσαν στις ΗΠΑ. Εμφανίζεται με το όνομα «Ομπάμα, Μπαράκ Χ.», σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα, που γεννήθηκε στην Κένυα, είχε εισαχθεί το 1959 στο πανεπιστήμιο της Χαβάης προτού παντρευτεί την Αν Ντέρχαμ το 1961 και γεννηθεί την ίδια χρονιά ο γιος τους, νυν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε ένα έγγραφο από το 1959 ένας Βρετανός διπλωμάτης εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση των Κενυατών που φοιτούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.

«Μίλησα για το θέμα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανησυχεί εξίσου με τις εξελίξεις αυτές. Υπογραμμίζει ότι οι Κενυάτες φοιτητές έχουν την κακή φήμη ότι πέφτουν σε κακά χέρια και τάσσονται κατά των Αμερικανών και κατά των Λευκών», σημειώνει ο διπλωμάτης.

Άλλα έγγραφα αναφέρουν λεπτομερώς πληροφορίες για την κατάσχεση από τους Βρετανούς των ζώων που ανήκαν σε ανθρώπους που φέρονται να είχαν βοηθήσει τους μαχητές Μάου Μάου στην Κένυα. Η καταστολή ενάντια στην εξέγερση των Μάου Μάου κόστισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους από το 1952 ως το 1960.

Εξάλλου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα έγγραφα περιγράφονται και οι προσπάθειες των βρετανικών αρχών να εκτοπίσουν τους κατοίκους των βρετανικών νησιών Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα το BBC.
Ο πληθυσμός αυτού του αρχιπελάγους εκτοπίστηκε μεταξύ του 1965 και του 1972 και στη συνέχεια συνήφθη μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ για τη μετατροπή του μεγαλύτερου νησιού, του Ντιέγκο Γκαρσία, σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

Η δημοσιοποίηση των εθνικών βρετανικών αρχείων που αποτελούνται από 8.800 απόρρητους φακέλους, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2013.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger