Τα επόμενα τρία χώρα, εκτιμάται ότι 125 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, ή ζούσαν σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, θα ξαναγυρίσουν στη Ρωσία. Γι' αυτό, η κυβέρνηση παρέχει σημαντικά κίνητρα, και οικονομικές διευκολύνσεις. 


 Πηγή: RIA Novosti / Ekaterina Shtukina

Η ρωσική κυβέρνηση θα διαθέσει 158 εκατ. δολάρια, από το 2013 έως 2015 για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής ομοεθνών στη Ρωσία. Φέτος η χρηματοδότηση του προγράμματος θα κυμανθεί στα 63 εκατ. δολάρια. Αναμένεται ότι στο διάστημα αυτό, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 125.000 πολίτες. Τα παραπάνω νούμερα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεβ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε το 2007, προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων στους μετοίκους, την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού τους, καθώς και τη βοήθεια για την απόκτηση κατοικίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μεντβέντιεφ, η επάνοδος ομοεθνών βοηθά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και εισάγει στη ρωσική οικονομία απαραίτητους επαγγελματίες, επιστήμονες, κ.λ.π.. Με τη σειρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Ίγκορ Σλιουνιάεφ, είπε ότι το 2013 στο πρόγραμμα μετοίκησης θα μετάσχουν τουλάχιστον 25.000 άτομα.



                      Διαβάστε επίσης: Οι σέτιοι της Συρίας θέλουν να επιστρέψουν στη Ρωσία 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2007 έως το 2012 επανεγκαταστάθηκαν στη Ρωσία πάνω από 125.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 63.000 το 2012. Οι περισσότεροι ήλθαν από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Οι περιοχές που προτιμήθηκαν περισσότερο για την εγκατάστασή τους πέρυσι, ήταν αυτές της Κεντρικής Ρωσίας, η περιφέρεια Λίπετσκ, τρεις της Σιβηρίας(Ομσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Κρασνογιάρσκ), καθώς και περιοχές του Πριμόρσκ και της Άπω Ανατολής. Ο Σλιουνιάεφ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα οι αρχές, ο αριθμός των περιοχών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα φτάσει φέτος τα 48 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως το 2013 θα ετοιμαστεί το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα διευκρινίζει τις νομοθετικές πράξεις για την προστασία των μετοίκων. Ύστερα από την έγκριση του νομικών πράξεων, τα πρόσωπα αυτά και τα μέλη της οικογένειάς τους θα λάβουν οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις που θα είναι 7.700 δολ. για τον κάθε μετέχοντα στο πρόγραμμα και 3.700 δολ. για κάθε μέλος της οικογένειάς του.
Πηγές: Ροσίσκαγια Γκαζέτα, RIA Novosti.
 rbth.gr