Την προσοχή της Rockefeller Oil Company προσέλκυσε μια εταιρεία, την οποία δεν θέλησε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να αποκτήσει κάποια ρωσική πετρελαϊκή εταιρία. 


Πηγή: PhotoXPress
Η Rockefeller Oil Company, η οποία ανήκει στον Στίβεν Κλαρκ Ροκφέλερ, συμφώνησε για την αγορά του 100% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας TNI Group (Techneftinvest), στην οποία ανήκουν επτά περιοχές με συνολικά αποθέματα 180 εκατ. τόνους πετρελαίου και 20 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σε ορισμένα κοιτάσματα γίνεται ήδη εξόρυξη. Η συναλλαγή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά το κόστος της υπολογίζεται στο ένα δις δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του κ.Ροκφέλερ να εισέλθει στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το 2012 ο όμιλός του, BESS, θέλησε να αγοράσει από τη ρωσική επενδυτική εταιρία, VTB Capital, και την εταιρία εξόρυξης διαμαντιών, ALROSA, το 51% της εταιρίας Geotransgaz και μεριδίων στην εταιρία Urengoiskaya gazovaya companiya, αντί 612 εκατ. δολ. Ωστόσο η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, και η ALROSA αποφάσισε τότε να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία της στον τομέα φυσικού αερίου ανεξάρτητα.
Βασικά περιουσιακά στοιχεία της Techneftinvest είναι επτά θέσεις στις αυτόνομες Περιφέρειες Γιαμαλο-Νενέτσκ και Χαντι-Μανσίησκ. Σχεδόν όλες οι άδειες λήγουν το 2025. Τα συνολικά αποθέματά τους είναι 181 εκατ. τόνοι πετρελαίου και 19,3 δις κ.μ. φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξόρυξη στο κοίτασμα Παλνικόβσκι (2,3 χιλιάδες τόνοι το 2011), στο Τσεντραλνο-Ταρκοσαλίνσκι (3,8 χιλ. τόνοι το 2008, συνολική παραγωγή από τη στιγμή της έναρξης στο 2007, 4,8 χιλ. τόνοι), καθώς και σε τέσσερα κοιτάσματα του οικοπέδου Ιζβεστίνσκι (130 χιλ. τόνοι πετρελαίου, 112 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου το 2011).

 Ιδιοκτήτης μέσω Κύπρου

Η Techneftinvest, είναι μια εταιρία με δύσκολη πορεία. Η εταιρία «Επενδύσεων και τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου» (Techneftinvest) είχε καταχωρηθεί στα μητρώα το 2002. Μοναδικός ιδιοκτήτης της είναι η κυπριακή, Sagitech Investments Limited. Ανεπίσημα, δικαιούχος δηλώνει ο πρώην γενικός διευθυντής της Sibneft, Φιόντορ Χοροσίλοφ. Από τις 27 Νοεμβρίου 2012 όμως, βρίσκεται σε καθεστώς διάλυσης. Αιτία της διαδικασίας πτώχευσης αποτέλεσε η κρίση του 2008, μετά την οποία η εταιρία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δάνειά της (βασικός πιστωτής ήταν η μεγάλη ρωσική Τράπεζα, VTB). Στο τέλος του 2008 είχε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξης των 662,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες το 2009 ήδη πέρασαν στην κατηγορία πιστωτικού χρέους ύψους 712,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2011 ο συντελεστής αυτός έφτασε στο 1,120 δις ευρώ.
Το 2009, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την καταβολή από πλευράς Techneftinvest στην VTB 469 εκατ. δολαρίων, και στη συνέχεια 291,5 εκατ. δολ. βάσει των δύο δανειακών συμβάσεων. Η εταιρία άσκησε έφεση, την οποία έχασε, και σήμερα το 100% ανήκει στην VTB.
Ο Βιτάλι Κριουκόφ από τον μεγάλο χρηματοπιστωτικό όμιλο Capital, επισημαίνει ότι ανάλογες μικρές εταιρίες όπως η Techneftinvest υπάρχουν πολλές στην αγορά, αλλά η αγορά τους εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους, καθώς τα αποθέματα είναι πιθανό να αποδειχθούν σημαντικά λιγότερα από τις προγνώσεις. Όπως αναφέρει, σε έρευνα που κάναμε προ ημερών μεταξύ των μεγάλων ρωσικών εταιριών πετρελαίου, δεν στάθηκε δυνατό να εξακριβώσουμε αν αυτές ενδιαφέρθηκαν για την Techneftinvest. Εάν πάντως, δεν ενδιαφέρθηκαν, είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της ελκυστικότητας της περιοχής και των καλών αποθεμάτων. Ο αναλυτής καταλήγει ότι αν οι παράμετροι των θέσεων αποδειχθούν μεγαλύτερες από τις δηλωθείσες, ή αν σε αυτές ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα, τότε η επένδυση μπορεί να αποδειχθεί επιτυχής....
 Διαβάστε περισσότερα για τα ενεργειακά θέματα Ρωσίας- Ε.Ε

Δημοσίευση σχολίου

Blogger