Το φάρμακο G5 μπορεί να αποδειχθεί ότι, εκτός των ιδιοτήτων του κατά της γήρανσης, θεραπεύει και κάποιες σοβαρές ασθένειες. Οι θαρραλέοι επιστήμονες το δοκίμασαν στον …
εαυτό τους και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.
Οι σιβηριανοί ερευνητές, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, δοκίμασαν στον εαυτό τους την φαρμακευτική ουσία που ανέπτυξαν, περισσότερο γνωστή ως «το αντιγηραντικό χάπι», προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κίρρωση του ήπατος από τοξικές ουσίες. Οι επιστήμονες που σχεδίασαν την ουσία, ισχυρίζονται ότι είχαν θετικά αποτελέσματα που ανταποκρίθηκαν σε όλες τις προσδοκίες τους, είπε ο διευθυντής της εταιρείας που αναπτύσσει το φάρμακο «Scientific Future Management (SFM)», Αντρέι Μπέκαρεφ.
Το νέο φάρμακο, αποτελεί ένα κοινό ερευνητικό σχέδιο της εταιρείας SFM από το Νοβοσιμπίρσκ και των ερευνητών του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Τομσκ. Σύμφωνα με τον Μπέκαρεφ, οι επίσημες κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή εθελοντών θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο του 2013. Στα φαρμακεία το σκεύασμα θα μπει μετά από μερικά χρόνια επιτυχημένων δοκιμών, αφού πρώτα πάρει τη σχετική έγκριση.

                                                        Η εφεύρεση και η θεραπεία

  Το φάρμακο G5, που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βάφτισαν ως «το χάπι που σταματάει τα γηρατειά» ή «χάπι αντιγήρανσης», ο Αντρέι Μπέκαρεφ προτιμά να το αποκαλεί «φάρμακο της αναγεννητικής ιατρικής», διότι το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η επανάκαμψη της λειτουργίας αποκατάστασης στον οργανισμό. Το φάρμακο αυξάνει την απελευθέρωση αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκυττάρων), τα οποία συμβάλλουν στην αποκατάσταση των οργάνων και των ιστών. Η ιδιότητα του αυτή ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες σχεδόν τυχαία.
 «Όταν δημιουργήσαμε το φάρμακο, είχαμε διαφορετικό σκοπό. Η ουσία χρησιμοποιούνταν συνδυαστικά με τις κυτοκίνες (ρυθμιστές των ανοσοαποκρίσεων). Είχαμε δεδομένα που έδειχναν ότι μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά τη δόση αυτών των φαρμάκων στη διάρκεια της θεραπείας. Όταν περιγράφτηκαν αναλυτικά οι βασικές αρχές της δράσης του φαρμάκου, κατέστη σαφές ότι οι ευεργετικές του συνέπειες μπορεί να είναι περισσότερες από μία», δήλωσε ο Μπέκαρεφ.
Όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν το επίπεδο της ασφάλειας του φαρμάκου, άρχισαν να το χρησιμοποιούν στον ίδιο τους τον εαυτό. «Η κατάσταση της υγείας ενός ερευνητή του Ινστιτούτου που έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με καμιά παραδοσιακή μέθοδο θεραπείας, αποκαταστάθηκε πλήρως. Από μόνο του όμως, ένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να σταθεί. Χρειάζεται να μελετηθούν τα αποτελέσματα σε ένα ικανοποιητικό στατιστικά δείγμα δοκιμών του νέου φαρμάκου», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας που ανέπτυξε την ουσία.
 
                                                                Για την κίρρωση

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προκλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ζώα, έδειξαν ότι το G5 μπορεί να θεραπεύσει μια κοινή και δύσκολη στη θεραπεία νόσο, όπως η κίρρωση του ήπατος από τοξικές ουσίες. Η εισαγωγή της φαρμακευτικής ουσίας σε ποντικούς, είχε σαν αποτέλεσμα την αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος.
«Τα δραστικά στοιχεία του φαρμάκου είναι πιο ευρύτερης χρήσης, αλλά για την καταχώρηση του, επιλέγεται μια ένδειξη. Ο λόγος είναι απλός. Αν δηλωθούν όλες οι ενδείξεις, τότε δεν θ’ αρκούν ούτε 100 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές», δήλωσε ο Μπέκαρεφ. Ο συνομιλητής μας είπε ότι η επιλογή της κίρρωσης του ήπατος για την πιλοτική – δοκιμαστική εφαρμογή, έγινε για να μπορέσει να μπει γρηγορότερα το φάρμακο στην αγορά. Το Νοέμβριο, οι ερευνητές θα έχουν ολοκληρώσει τις προκλινικές δοκιμές και στη συνέχεια θα στείλουν την έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας στο υπουργείο Υγείας. Και μόνο τότε, η αρμόδια υπηρεσία θα μπορέσει να δώσει τη σχετική άδεια ώστε οι επιστήμονες να αρχίσουν τις κλινικές δοκιμές.
Πιθανώς, το φάρμακο θα παράγεται είτε με τη μορφή δισκίων ή καψουλών. Η τιμή πώλησης του «χαπιού που καθυστερεί τη γήρανση», θα εξαρτηθεί από τους όγκους παραγωγής του προϊόντος. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το φάρμακο προσιτό στις ευρείες μάζες», υποσχέθηκε ο ερευνητής.


Στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια των προκλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φάρμακο έχει μερικές «παρενέργειες», που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικών ερευνών. «Κατά τις δοκιμές πάνω στην εμβρυϊκή τοξικότητα, όταν μελετούσαμε το πώς η δραστική ουσία επηρεάζει τον οργανισμό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πήραμε ένα περίεργο αποτέλεσμα. Συνήθως, δίνουμε μια υψηλή δόση του φαρμάκου, τοποθετούμε ήδη γονιμοποιημένα ωάρια στο ποντίκι και στη συνέχεια εξετάσουμε πόσα από αυτά επέζησαν. Στην περίπτωσή μας, σχεδόν το 100% των ωαρίων αναπτύχθηκαν σε ενήλικα ποντίκια », δήλωσε ο ίδιος ερευνητής στο RIA Novosti.
Οι επιστήμονες, υπέθεσαν ότι κάπου υπήρξε σφάλμα και επανέλαβαν το πείραμα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και στο μέλλον το G5 θα μελετηθεί και σαν φάρμακο που προορίζεται για την αποκατάσταση των αναπαραγωγικών λειτουργιών. 


«Μηδενίζει το κοντέρ» του χρόνου

Αίσθηση έχει προκαλέσει και ένα άλλο επιστημονικό πείραμα των σιβηριανών ερευνητών. Όπως είπε ο Μπέκαρεφ, διενεργήθηκαν πειράματα σε τρωκτικά, ηλικίας 12 μηνών που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία ομάδα ελέγχου και μια δεύτερη, στην οποία έγιναν πραγματικές δοκιμές. «Από την ηλικία των 18 μηνών εμφανίστηκε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των ποντικών. Περισσότερα από το 30% της ομάδας ελέγχου, είχαν πεθάνει λόγω γήρατος, ενώ και τα υπόλοιπα ποντίκια είχαν σημάδια γήρανσης: Φαλάκρα, αρθρίτιδα στα πόδια, απώλεια βάρους, βιοχημικές μεταβολές στο αίμα, κ.λ.π. Η πειραματική ομάδα είχε βάρος σώματος δύο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο της ομάδας ελέγχου. Τα τρωκτικά που πήραν το φάρμακο, δεν είχαν σημάδια γήρανσης και οι βιοχημικές τους αναλύσεις στο αίμα, αντιστοιχούσαν σε υγιή ποντίκια», είπε ο ερευνητής.
Το πείραμα ολοκληρώθηκε, όταν η πειραματική ομάδα των ποντικών έζησε περισσότερο από 21 μήνες. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επαναλάβουν το πείραμα με τις προδιαγραφές όχι ενός απλού επιστημονικού πειράματος, αλλά μιας επίσημης έρευνας. Παρά τα απίστευτα αποτελέσματα, ο Αντρέι Μπέκαρεφ τονίζει ότι δεν πρόκειται να βγάλει στην αγορά το «αντιγηραντικό χάπι», διότι οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπινο οργανισμό με αυτή του την ιδιότητα, μπορεί να διαρκέσουν έως και 100 χρόνια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη γήρανση. «Κατά πάσα πιθανότητα, το G5 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής, όχι όμως να την παρατείνει. Για τη γήρανση, δεν ευθύνονται μόνο τα βλαστικά κύτταρα», δήλωσε ο ερευνητής από τη Σιβηρία.
 
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ειδησεογραφικού πρακτορείου:
 RIA Novosti 

ΠΗΓΗ