Αμερικανική κυβέρνηση και NSA παρακολουθούν τα κινητά εκατομμυρίων

Είναι επίσημο πλέον, η Αμερικανική κυβέρνηση και η μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν τα κινητά εκατομμυρίων πολιτών. Πρόσφατη δικαστική εντολή που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συλλέγει δεδομένα καθημερινά από την Verizon.
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική, η Verizon, είναι υποχρεωμένη και παραδίδει καθημερινά αρχεία και logs files από εκατομμύρια πελάτης της. Σύμφωνα με την Wikipedia, στο τέλος του 2012 η Verizon είχε 115.78 εκατομμύρια συνδρομητές στο δίκτυο της ή περίπου το 1/3 των Αμερικανών πολιτών.

Στην εποχη Obama η παρακολουθηση θεωρειται δεδομενη

Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα The Guardian και αναφέρει ότι η παρακολούθηση των κινητών γίνεται άσχετα με το αν οι πολίτες θεωρούνται ύποπτοι ή όχι. Είναι η πρώτη φορά που η συλλογή προσωπικών δεδομένων γίνεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα και μάλιστα χωρίς αναφορές στον τύπο.
Η δικαστική εντολή δίνει το δικαίωμα στην Αμερικανική κυβέρνηση να συλλέξει απεριόριστες ποσότητες δεδομένων από τις 25 Απριλίου 2013 μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2013, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως αριθμών ατόμων που ήρθαν σε επικοινωνία, την τοποθεσία τους, τον χρόνο ομιλίας αλλά και τα IMEI των κινητών τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, έγινε προσπάθεια επικοινωνία με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Λευκό Οίκο αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν την δημοσίευση του άρθρου. Όλοι οι φορείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Για να πετύχει ευκολότερη και μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων από την Verizon, η δικαστική εντολή χαρακτηρίζει στα στοιχεία ως metadata αντί για προσωπικά δεδομένα επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο δεν απαιτείται η χρήση εντάλματος για κάθε ξεχωριστή κίνηση συλλογής δεδομένων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική κυβέρνηση συλλέγει δεδομένα από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι η παρακολούθηση κινητών έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις και γίνεται μαζικά σε εκατομμύρια Αμερικανούς καθημερινά.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    [via]
  ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger