Μεσόγειο γεμάτη με φυσικό αέριο βλέπουν οι ειδικοί
Το μέγεθος των πόρων καθιστά την περιοχή ενεργειακό τροφοδότη παγκόσμιου μεγέθους

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο

Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση για τη σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έχει ιδιαίτερη σημασία. Προέρχεται από τον κορυφαίο διεθνή φορέα, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ΙΕΑ, του ΟΟΣΑ, ο οποίος στην έκθεσή του “World Energy Outlook 2013” αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις προοπτικές να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μία παγκοσμίου μεγέθους πηγή προμήθειας υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί ή ανακαλυφθεί σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Αίγυπτος) «έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή».
Η ΙΕΑ τοποθετεί το πιθανό δυναμικό της περιοχής, το οποίο ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί, στα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επικαλούμενη σχετική μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS (US Geological Survey).

Το ενεργειακό παρακλάδι του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φτάσει το 2035 στα επίπεδα των 20 δις. Κυβικών μέτρων ετησίως! Στην κατεύθυνση αυτή, η ΙΕΑ τονίζει ότι σημαντικές εταιρείες του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ερευνήσουν την περιοχή και να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των ανακαλύψεων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα –του Λεβιάθαν και του Ταμάρ-, αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου δεν περιορίζεται στο Ισραήλ, καθώς υπάρχουν σημάδια ενδιαφέροντος και για άλλες εξίσου σημαντικές (ή και σπουδαιότερες ενεργειακά) γειτονικές περιοχές.

Οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ είναι αρκετά συντηρητικές, εάν συγκριθούν με άλλες εκθέσεις που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας. Μία από τις πιο έγκυρες μελέτες, αυτή του ερευνητικού ινστιτούτου του Ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού Eni, Enrico Mattei, εκτιμά το συνολικό μέγεθος των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στα 8.014 τρισ. κυβικά μέτρα. Εξ αυτών, 6,31 τρις κυβικά μέτρα εντοπίζονται στο Δέλτα του Νείλου, 806 δισ. κυβικά μέτρα εντοπίζονται στο Ισραήλ, 140 – 220 δισ. στην Κύπρο, 28 δισ. στη Γάζα και 672 δισ. κυβικά εντοπίζονται στον Λίβανο.

Πηγή "Κεφάλαιο"

Δημοσίευση σχολίου

Blogger