To προηγούμενο οργανόγραμμα των διοικητικών δομών της Ένωσςη Κουρδικών Κοινοτήτων
Του Σάββα Καλεντερίδη

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ερντογάν και του ΑΚΡ από τη μια πλευρά και του Γκιουλέν και του κινήματος Χιζμέτ από την άλλη.

Έχουμε εξηγήσει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο εξουσίας, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να ξηλώσει τους μηχανισμούς που διατηρεί ο Γκιουλέν και το κίνημά του στο κράτος, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «παράλληλο κράτος», και τον Γκιουλέν από την πλευρά του να προσπαθεί να αποδυναμώσει ή και να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω της αποκάλυψης σειράς ΥΠΑΡΚΤΩΝ σκανδάλων της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που έχει στη δικαιοσύνη και το σώμα της Αστυνομίας.


Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και κατά τα φαινόμενα θα ενταθεί εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ηςΜαρτίου, ο Γκιουλτεκίν Αβτζί, αρθρογράφος της εφημερίδας Bugün, που πρόσκειται στο κίνημα του Γκιουλέν, για να αντικρούσει την πολεμική που δέχεται το κίνημα Χισμέτ περί παράλληλου κράτους, την 31η Δεκεμβρίου 2013 έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία να ανθολογήσουμε. Επειδή το άρθρο αναφέρεται στο παράλληλο κράτος που στελεχώνει και λειτουργεί το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, με την ανοχή της κυβέρνησης Ερντογάν, θα πρέπει ο αναγνώστης να γνωρίζει ότι ο αρθρογράφος είναι πρώην εισαγγελέας, που υπηρέτησε επί χρόνια σε περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους και είναι βαθύς γνώστης του θέματος.

Να αφήσουμε όμως το λόγο στον πρώην εισαγγελέα:
«Ενώ συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της εκλογικής βάσης του ΑΚΡ από τις έρευνες που γίνονται για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, εκτοξεύονται κατηγορίες και ασύστολα ψεύδη για δήθεν «παράλληλο κράτος στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία»...
Εμείς θα κάνουμε μια αναφορά στο πραγματικό παράλληλο κράτος, αυτό της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το οποίο ήδη λειτουργεί κανονικά.

Ο Ιδρίς Ναΐμ Σαχίν* στη δήλωση παραίτησής του έγραφε: «Η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, μετατρέπεται σε διαδικασία διάλυσης της Τουρκίας».

Η νομιμότητα έχει σκόπιμα μπει στο ψυγείο και το ΡΚΚ αφέθηκε να δρα ελεύθερο.
Τα νέα από την Περιοχή** είναι πολύ ανησυχητικά:
Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ που αποσύρονταν κάθε χρόνο στο Ιράκ και τη Συρία για να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, φέτος, λόγω των εκλογών, παρέμειναν στην Τουρκία.
Η εγκατάσταση των τρομοκρατών του ΡΚΚ έχει ολοκληρωθεί στις πόλεις και τις κωμοπόλεις. Το διοικητικό σύστημα του KCK έχει στελεχωθεί και λειτουργεί ήδη και οι ένοπλοι αντάρτες του ΡΚΚ εγκαταστάθηκαν σε όλες τις πόλεις.

Κάθε βράδυ τα στελέχη του ΡΚΚ που εγκαταστάθηκαν στις πόλεις και τις κωμοπόλεις, κάνουν συγκεντρώσεις, μαζί με τους νέους που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της συλλογής των φόρων από το λαό και τους επιχειρηματίες, στα πλαίσια λειτουργίας του παράλληλου κουρδικού κράτους.
Στις συγκεντρώσεις που γίνονται εν γνώσει της αστυνομίας και του στρατού, οι υψηλόβαθμοι του PKK/KCK λένε τα εξής:
"Στα Α. και ΝΑ οι μόνοι Τούρκοι που παρέμειναν είναι οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί. Στη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης, εγκατασταθήκαμε παντού. Όταν έρθει η ώρα της εξέγερσης, το Κουρδιστάν είναι έτοιμο..."
"Για μας η πιο μεγάλη απειλή που προέρχεται από το κράτος είναι η αεροπορική του δύναμη. Γι’ αυτό αλλάζουμε τακτική. Από τούδε και στο εξής θα πολεμάμε ανάμεσα στο λαό, όπου δεν μπορούν να μας χτυπήσουν. Ο πόλεμος στο βουνό τελείωσε. Τα οχυρωμένα φυλάκια του στρατού από τούδε και στο εξής θα τα χτυπάμε από μακριά, με κατευθυνόμενα βλήματα..."

"Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε με το μέρος μας τους ηγέτες των φατριών και τα προβεβλημένα πρόσωπα της κοινωνίας. Αν χρειαστεί προτείνετέ τους θέσεις βουλευτών και δημάρχων..."
Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τη στρατολόγηση ακόμα και των πολιτοφυλάκων*** από το ΡΚΚ.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Στρατού Λαϊκού Άμυνας (HPG), της στρατιωτικής δύναμης των ανταρτών του ΡΚΚ:
"...του 85% των πολιτοφυλάκων είναι στο πλευρό μας. Μας δίνουν κανονικά κάθε μήνα, υπό τύπον φορολογίας, μέρος του μισθού που παίρνουν από το τουρκικό κράτος. Με τους συντρόφους μας μέσα στο κράτος είμαστε σε συνεχή επαφή, συνεργαζόμαστε και μιλάμε με όλους..."

Τα μέλη του στρατού και της αστυνομίας που υπηρετούν στην περιοχή, με τους οποίους συνομίλησα, λένε ότι η κατάσταση εξελίχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί όσοι ήταν με το κράτος στη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κουρδικού, έμειναν ανυπεράσπιστοι, αφού η παρουσία του κράτους περιορίστηκε στα στρατόπεδα και τα αστυνομικά τμήματα, ενώ την ίδια στιγμή η εξουσία του KCK εγκαταστάθηκε απ’ άκρου εις άκρον στο Κουρδιστάν και ασκείται πλέον φανερά. Ακόμα και οι οικογένειες που έχουν θύματα από τη δράση τους στο πλευρό του κράτους εναντίον του ΡΚΚ, τώρα προσχώρησαν στο ΡΚΚ/KCK.

Οι υπεύθυνοι του HPG Σε κάθε νομό, λένε τα εξής στους αντάρτες:
"...Η διαδικασία επίλυσης αποτέλεσε για τον πόλεμό μας και το Κουρδιστάν πηγή δύναμης. Επωφεληθήκαμε απ’ αυτήν και αποκτήσαμε οικονομική και στρατιωτική δύναμη για να πολεμάμε άλλα είκοσι χρόνια. Τώρα μιλάμε με όλους. Θα αξιοποιήσουμε καλά τη διαμάχη για τα σκάνδαλα. Να είμαστε έξυπνοι. Ο πρωθυπουργός για μας σημαίνει Κουρδιστάν. Δεν το λέμε όμως φανερά, για να μην εξεγερθεί ο κόσμος..."

"Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Η οργάνωσή μας έτοιμη. Πρέπει να χτίσουμε το Κουρδιστάν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ίδρυσης του κράτους της Ροζάβα****. Δόθηκαν πολλές παροχές στους αντάρτες, κινούνται πλέον ελεύθερα..."
Τώρα οι Κούρδοι είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και με την τοποθέτηση δικών τους «νομαρχών» από την οργάνωση, που λειτουργούν παράλληλα με το νομάρχη που τοποθετεί το τουρκικό κράτος.
Το κράτος και η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά. Ο στρατός επί μήνες δεν κάνει καμία επιχείρηση εναντίον των ανταρτών και των μελών του ΡΚΚ, επειδή κι αυτοί δεν κάνουν ένοπλες επιθέσεις.
Αυτή είναι η κατάσταση που εξελίχθηκε επειδή πάγωσε η νομιμότητα και οι δυνάμεις ασφαλείας, λόγω των "διαδικασιών επίλυσης" που είναι σε εξέλιξη.

Η κατάσταση όμως είναι τραγική και έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα.
Άλλωστε ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος BDP, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς δήλωσε: "Η Τουρκική Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλλει σε μας το δικό της δίκαιο. Θα ζήσουμε ελεύθεροι!"
Συνεχίστε λοιπόν να κουκουλώνετε τα σκάνδαλα και να αποκαλείτε αθώους ανθρώπους «συμμορία» και «παράλληλο κράτος».

Συνεχίστε να ακυρώνετε τη δικαιοσύνη με φασιστικό τρόπο.
Όταν το ΡΚΚ τελειώσει τη δουλειά του στη Ροζάβα, τότε θα δείτε τι σημαίνει διαδικασία επίλυσης.
Το έθνος και η ιστορία θα σας ζητήσει ευθύνες. Οπωσδήποτε!

*Πρώην υπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της δράσης των Κούρδων
**Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν
***Το τουρκικό κράτος έχει προσλάβει περί τους 80 χιλιάδες Κούρδους, ως πολιτοφύλακες, με ικανοποιητικό μισθό, οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν τα χωριά τους από τους αντάρτες του ΡΚΚ
****Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία)

Δημοσίευση σχολίου

Blogger