Θα σας αναφέρω αυτούς που κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά.

1. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από φανταστικές υποσχέσεις ότι θα εισχωρήσουν και θα αγγίξουν ανώτερες διαστάσεις συνείδησης ή ζωής. Τους λένε ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν και να λύνουν τα προβλήματά τους εύκολα και με χαρά. Ότι θα νιώθουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση μέσα από τις σχέσεις τους. Ότι δεν θα ενοχλούνται από αντίξοες συνθήκες και ότι θα ζουν τη ζωή όπως είναι – με μεγάλη ικανοποίηση. Με τέτοιες υποσχέσεις γίνεται εσφαλμένη χρησιμοποίηση της εσωτερικής παρόρμησης των ανθρώπων να φτάσουν σε μια άτρωτη κατάσταση, σε μια κατάσταση φώτισης και δύναμης ώστε να χαίρονται τη ζωή με μεγαλύτερη αφθονία. Πίσω από αυτές τις υποσχέσεις κρύβεται η απληστία του χρήματος.

2. Υπάρχει επίσης μια πολιτική άποψη. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται οι πειρασμοί και οι αδυναμίες των νέων. Πολλά είδη ναρκωτικών διαδίδονται ανάμεσα στους νέους για να τους αποτρέψουν από το να επιφέρουν αποφασιστικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, αλλαγές που θα ήταν επιζήμιες για τα κυβερνητικά συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να εμποδιστεί ή να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε μια χώρα ή από χώρα σε χώρα.

3. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί να είναι μερικά υπεύθυνο για την εξάπλωση των ναρκωτικών. Γνωρίζω πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων και κολεγίων, οι οποίο καπνίζουν μαριχουάνα και ίσως χρησιμοποιούν και άλλα ναρκωτικά. Σε καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα δε θα πρέπει να κρίνεται μόνοι το υπόβαθρο της γνώσης του καθηγητή, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται σοβαρά ο αυτό-έλεγχος και η αγνότητα των κινήτρων του, πριν του δοθεί μια θέση σε οποιαδήποτε σχολή.

4. Νομίζω επίσης ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιβολή ενός μηχανιστικού τρόπου σκέψης στα παιδιά μας, μέσα από καλά προετοιμασμένες υπνωτικές υποβολές διαφημίσεων και ταινιών που μιλούν για εγκληματικότητα. Η μηχανιστική σκέψη κάνει τον άνθρωπο ευάλωτο σε βίαιες υποβολές και αδυνατίζει τη δύναμη της θέλησής του να αντισταθεί σε ικανοποιήσεις που τελικά είναι επιβλαβείς. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση του, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε εγκληματικές πράξεις.

5. Οι οικογενειακές συνθήκες είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στη διαδεδομένη χρήση των ναρκωτικών. Η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή γίνεται όλο και πιο σπάνια. Τα παιδιά αφήνονται χωρίς καθοδήγηση και αγάπη. Χωρίς την εικόνα ενός τίμιου, εργατικού, στοργικού πατέρα και μιας στοργικής μητέρας που φροντίζουν γι’ αυτά. Μερικές φορές η οικογενειακή κατάσταση βαραίνει τόσο πολύ πάνω στην καρδιά των μικρών, ώστε επιθυμούν να ξεφύγουν από αυτές τις καταστάσεις με πράξεις αυτό-καταστροφής.

6. Στη διδασκαλία της ιστορίας παρουσιάζεται λαθεμένη πληροφόρηση σχετικά με τα ναρκωτικά. Οι υποστηρικτές των ναρκωτικών λένε ότι μερικοί αρχαίοι πολιτισμοί και θρησκευτικά τάγματα χρησιμοποιούσαν και ακόμα χρησιμοποιούν βότανα, λουλούδια και σπόρους και άλλα φυτά, από τα οποία παράγονται ναρκωτικά. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα, αλλά στην ιστορία δεν αναφέρεται πουθενά ότι η χρήση των ναρκωτικών ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συντέλεσαν στην παρακμή αυτών των αρχαίων πολιτισμών και των θρησκευτικών ταγμάτων. Η χρήση τους έκανε τους ανθρώπους ανίκανους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα της ζωής και να τα λύσουν για τη δική τους βελτίωση.

7. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, επίσης, τις τρομακτικές ενέργειες, που έρχονται από πανίσχυρες διάνοιες και από τα Μεγάλα Όντα. Καινούργιες ενέργειες κατασταλάζουν από το διάστημα, μέσω των αστερισμών και των ουρανίων σωμάτων, εξαιτίας των νέων τους σχέσεων με το ηλιακό μας σύστημα και με τη γή. Αυτές οι ενέργειες ασκούν μια μεγάλη επιρροή πάνω στα αιθερικά κέντρα, ειδικά πάνω σε κείνα τα κέντρα που είναι ήδη ενεργά, και ‘παρασυρόμαστε’ σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Αν αυτές οι ενέργειες δεν αφομοιωθούν και δεν κατευθυνθούν σε δημιουργικά κανάλια, προκαλούν τρέλα, συναισθηματική ανισορροπία και πολλαπλά φυσικά προβλήματα. Ο χειρισμός αυτών των ενεργειών δε θα γίνει με το να ξεφύγουμε μέσα από τη χρήση των ναρκωτικών, αλλά με συνειδητή προσπάθεια για μια πιο δημιουργική και όμορφη ζωή – μέσα από διαλογισμό και τη θυσία της υπηρεσίας.

Τορκόμ Σαραϊνταριάν
'Το πύρινο άρμα και τα ναρκωτικά'
------------------------------------------------------------------------------------------------

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθούν όσοι παίρνουν ναρκωτικές ουσίες. Εγώ συνήθως προσπαθώ να τους κάνω να δουν και να αναγνωρίσουν το κακό που κάνουν στο σώμα τους, στους άλλους, στη μελλοντική τους εξέλιξη και στις αναμενόμενες επιτεύξεις σε πολλούς τομείς. Προσπαθώ να τους βοηθήσω να δημιουργήσουν ένα προοδευτικό στόχο, ένα όραμα και να τους ενθαρρύνω ν’ αγωνιστούν γι’ αυτό. Προσπαθώ να τους κάνω να αντιληφθούν ότι δε δρουν με τη δική τους ελεύθερη βούληση, αλλά υπόκεινται σε πολλές εξωτερικές ή εντυπωμένες επιρροές, που τους δημιουργούν τυφλές ορμές και βίαιες ωθήσεις.

Τους υποδεικνύω να γράφουν διάφορα άρθρα και να τα βελτιώνουν ανά καιρούς. Δεν τους συμβουλεύω να γράφουν ποιήματα, γιατί έχουν την εντύπωση ότι τα καταφέρνουν πολύ καλά μόλις γράψουν μερικές άσχετες προτάσεις, όπως μερικοί ναρκομανείς που νομίζουν ότι ζωγραφίζουν, ενώ απλώς πετάνε χρώματα πάνω στον καμβά και το ονομάζουν μοντέρνα τέχνη. Τους αναθέτω κοπιαστική εργασία, η οποία περιλαμβάνει σκαρφάλωμα σε βουνά, σκάψιμο, καθάρισμα κήπων, τρέξιμο και κολύμπι. Το κολύμπι είναι πολύ ευεργετικό. Όπως επίσης, καλός είναι και ο ομαδικός χορός. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να εκτελούνται συνέχεια μέχρι εξαντλήσεως.

Το κύριο πράγμα που προσπαθώ να πετύχω, είναι να αφυπνίσω τη δύναμη της θέλησής τους και να την ενισχύω συνεχώς μέσω φυσικής, συγκινησιακής και νοητικής πειθαρχίας και άσκησης. Όλη η βοήθειά μας θα είναι επιφανειακή, αν δεν τους αναπτύξουμε τη θέληση να ελέγχουν και να καθοδηγούν τους μηχανισμούς τους, σύμφωνα με τον ανώτερο σκοπό που έχουν βάλει στον εαυτό τους και να χρησιμοποιούν αυτή τη θέληση σε ένα τομέα υπηρεσίας που θα απαιτήσει την αφύπνιση του καλύτερου στοιχείου μέσα τους.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι, αλλά θα αναφέρω μόνο έναν. Προσπαθώ να τους κάνω να αντιληφθούν ότι τους αγαπάω πραγματικά και ότι αγωνίζομαι μαζί τους να πετύχω μια κατάσταση ελευθερίας, στην οποία όλες οι ικανότητές τους θα αναδειχθούν και θα ανθίσουν.




«Έτσι μπορεί κανείς να αποφύγει τον κυριότερο εχθρό του ανθρώπινου γένους – τα ναρκωτικά». *Agni Yoga – Καρδιά, παρ.123.




πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger