Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να διαθέτουν στην κατοχή τους ατράνταχτες αποδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία συμμετείχε άμεσα στο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη του Volgograd πριν μερικές ημέρες.
Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν ο θάνατος πάνω από 32 ατόμων και ο τραυματισμός πάνω από 100 άλλων, με τα περισσότερα θύματα να είναι άμαχοι.

Σύμφωνα με κυβερνητική ρωσική πηγή, η οποία υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε στο ιρανικό πρακτορείο Fars News Agency, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έχει ενημερώσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την άμεση εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη «σφαγή» στο Volgograd.

Το γεγονός αποτέλεσε μία μεγάλη έκπληξη για τον Β. Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης είχε προειδοποιηθεί από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν κατά τη διάρκεια « μυστικής συνάντησης τους» διάρκειας τεσσάρων ωρών τον περασμένο Ιούλιο ότι οι Ουαχάμπι τρομοκράτες που δρούν στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Οι ολυμπιακοί αγώνες του Σότσι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Η πόλη του Volgograd αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τη Μόσχα με την νότια περιοχή της ρωσικής επικράτειας και την Μαύρη Θάλασσα που φιλοξενεί την πόλη θέρετρο του Σότσι, όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ως εκ τούτου, οι διπλές βομβιστικές επιθέσεις στο σύστημα μεταφορών της πόλης του Volgograd στις 29-30 του Δεκεμβρίου ήταν αναμφίβολα μια επίθεση ενάντια στην ρωσική φιλοξενία και των ίδιων των Ολυμπιακών Αγώνων. Η θηριωδία προκάλεσε τον θάνατο πολλών γυναικών και παιδιών, και στον απόηχο αυτών των επιθέσεων ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έδειξε την σαφέστατη αποστροφή του για τις επιθέσεις αυτές. Είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος, απολύτως, για την εν ψυχρό δολοφονία αθώων πολιτών και ορκίστηκε να «καταστρέψει τους τρομοκράτες» που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις αυτές.

Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα: Τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο Β. Πούτιν εάν επαληθευθεί σύμφωνα με τους συντάκτες των εκθέσεων της FSB, ότι πίσω από τα επαχθέστατα εγκλήματα του Volgograd και κατά της ανθρωπότητας συνδέεται άμεσα η σαουδαραβική διοίκηση ; Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια πράξη πολέμου.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μετά από εντολή του Πούτιν το ρωσικό γενικό επιτελείο έχει καταρτίσει πολεμικά σχέδια για να «καταστρέψει τη Σαουδική Αραβία» λόγω της συστηματικής οικονομικής εμπλοκής της σε τρομοκρατικές πράξεις στη ρωσική επικράτεια.

Η αγριότητα της τρομοκρατικής ενέργειας στο Volgograd είναι απλώς η τελευταία πράξη σε μια μακρά σειρά τρομοκρατικών πράξεων που συνδέονται με τη Σαουδική Αραβία και την «οικονομική συνδρομή» της στο Βόρειο Καύκασο.

Η ομάδα που πιστεύεται ότι είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι γνωστή ως «το χαλιφάτο του Καυκάσου», με επικεφαλής τον Doko Umarov. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί την σημαντικότερη πηγή πόρων για το Χαλιφάτο, που ενστερνίζεται τα ίδια φονταμενταλιστικά Ιδεώδη, με την Σαουδική Αραβία που διατηρεί παραρτήματα αυτού του τύπου σε όλον τον κόσμο όπως τους Takfir στη Συρία, στο Λίβανο, το Πακιστάν, την Υεμένη και το Ιράκ.

Με έδρα την Τσετσενία και το Νταγκεστάν, ο πολέμαρχος Umarov έχει δηλώσει δημοσίως ότι «θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκτροχιάσει » τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Προηγουμένως, μέσω του ιδίου δικτύου πραγματοποιήθηκαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας το 2010 και το 2011, οι οποίες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

Οι εξτρεμιστές του Καυκάσου είναι γνωστό ότι έχουν στενές σχέσεις τόσο με τις αμερικανικές όσο και τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες που τους προμηθεύουν όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την δράση τους.

Πράγματι, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αμερικανοί και οι Σαουδάραβες αναδιάταξαν την τακτική τους στο Αφγανιστάν λόγω Αλ Κάιντα αλλά και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας ως μία ακόμη μέθοδο αποσταθεροποίησης της Μόσχας. Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτού του σχεδίου ήταν ο πρώην αρχηγός της CIA William Casey. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας παρείχαν αφειδώς υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια στους δύο πολέμους στην Τσετσενία 1994-95 και 1999-2000.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει καταφέρει από εκείνη την δύσκολη περίοδο την πλήρη εξουδετέρωση των ανταρτών με την χρήση βέβαια υπέρμετρης βίας και τον έλεγχο του Καυκάσου, το Χαλιφάτο παραμένει μια ισχυρή πηγή αστάθειας και τρομοκρατίας με την πραγματοποίηση πράξεων σαμποτάζ και υπέρμετρου κυνισμού σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της τελευταίας επίθεσης στο Βολγκογκράντ.

Τον Ιούλιο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών Πρίγκιπας Bandar «απείλησε εμμέσως» το Πούτιν ότι οι αγώνες του Σότσι βρίσκονται σε «κίνδυνο» από επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων του Καυκάσου. Μάλιστα ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας, ανέφερε την ενεργοποίηση αυτής απειλής που μέχρι πρότινος ήταν αδρανής.

Εκ των υστέρων τα λόγια του Πρίγκιπα Bandar αποτέλεσαν ένα είδος «αυτο – κατηγορητηρίου». Ο Bandar φέρεται να καυχήθηκε Πούτιν : «Εμείς τους (οι μαχητές του Καυκάσου) τους ελέγχουμε».

Αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει αυτές τις τρομοκρατικές όποτε αυτή επιθυμεί. Αυτό τοποθετεί τη Σαουδική Αραβία ως τον κύριο υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δεν είναι γνωστό ποια συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν πρόσφατα αποκαλυφθεί και σύμφωνα με τα οποία πιστοποιείται η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη σφαγή του Volgograd. Αλλά υπάρχουν ήδη άφθονες ενδείξεις, ειδικά από τον αλαζόνα και καυχησιάρη Πρίγκηπα Al Bandar.

Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχε στην διπλή επίθεση στο Volgograd, ο Pavel Pechyonkin 32 ετών, είχε ταξιδέψει σύμφωνα με αναφορές της FSB, στη Συρία πέρυσι και πολέμησε στις τάξεις της υποστηριζόμενης ισλαμικής οργάνωσης από την Σ.Αραβία προσπαθώντας να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης πολλοί άλλοι ρώσοι υπήκοοι έχουν επίσης προσληφθεί από τους χορηγούς της «παγκόσμιας τρομοκρατίας» την Σαουδική Αραβία με σκοπό να πολεμήσουν για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Ίσως να βρίσκονταν στη Συρία ο βομβιστής του Volgograd πριν προσληφθεί για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Αν οι Ρωσικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της «Σαουδαραβικής συμπαιγνίας» με θέμα την διεξαγωγή τρομοκρατικού πολέμου σε ρωσικό έδαφος, δεν υπάρχει σταθερή νομική βάση στην ρωσική νομοθεσία για την διεξαγωγή αντιποίνων κάτω από το δόγμα της αυτοάμυνας, αναφέρει το ιρανικό δημοσίευμα.

Σε μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Πρίγκηπα Bandar και του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε με σαφήνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας αποτελεί « δίκοπο μαχαίρι» που θα προκαλούσε ενδεχομένως βλάβη σε εκείνους που την ασκούν».

Για χρόνια τώρα η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί επιχορηγούμενες συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή και ειδικά στις γειτονικές χώρες της. Η Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ αποτελούν τα τελευταία θύματα αυτής της τρομοκρατικής εκστρατείας.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger