Κρούσμα φυματίωσης παρουσιάστηκε σε Λύκειο στην Σπάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τατούλης, κατόπιν εξετάσεων, επιβεβαιώθηκε το βακτηρίδιο της φυματίωσης στο 1ο Λύκειο Σπάρτης, ενώ 52 άτομα από τον σχολικό χώρο βρέθηκαν να είναι θετικά στο τεστ μαντού.



Η Φυματίωση στην Ελλάδα

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την φυματική λοίμωξη της χώρας μας καταγράφονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με τιςετήσιες δηλώσεις που αποστέλλονται στο συγκεκριμένο φορέα.

Βάσει των δημοσιευθέντων στοιχείων τις περασμένες δεκαετίες, αν και τα δεδομένα κατέγραφαν σταθερή μείωση των ποσοστών των ασθενών με φυματίωση, τα τελευταία έτη λόγω της μετανάστευσης των πληθυσμών και της βελτίωσης των τρόπων μετακίνησης από χώρα σε χώρα σε λίγες μόνο ώρες, τα ποσοστά δείχνουν αυξητική τάση.

Με την ανατροπή του σκηνικού, καινούργια στελέχη ανθεκτικά και πολυανθετικά βακίλων έχουν κάνει την εμφάνιση τους και έχουν ήδη καταγραφεί και εντοπιστεί από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων (EKAM), δημιουργώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί το υψηλό ποσοστό υποδήλωσης των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την δημιουργία και την ερμηνεία λανθασμένων δεικτών νοσηρότητας και διαμόλυνσης της φυματίωσης,καθώς και την ελλιπή οργάνωση και σχεδιασμό προγραμμάτων δημόσιας υγείας προσαρμοσμένων στα πραγματικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger