Ανοίγει και πάλι η πόρτα της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά νωπά ψάρια ιχθυοτροφείου, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είχε κλείσει ερμητικά από τις 15 Ιουλίου του 2013, συνεπεία απόφασης της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, όταν διαπίστωσε, σε ελέγχους που πραγματοποίησε, ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και παραβάσεις των κανόνων κτηνιατρικής.

Η άρση της προσωρινής απαγόρευσης, που είχε επιβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ενεργοποιήθηκε από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και αφορά συνολικά δώδεκα επιχειρήσεις -εκ των οποίων, οι επτά δραστηριοποιούνται στο γαλακτοκομικό τομέα και οι άλλες πέντε στον κλάδο των ιχθυηρών- οι οποίες υπέστησαν τις σχετικές επιθεωρήσεις και εξασφάλισαν το πράσινο φως των ρωσικών αρχών, αναφορικά με τους όρους που τίθενται.

Ανάλογους ελέγχους δέχθηκαν ακόμη τρεις επιχειρήσεις -μία στον τομέα της παραγωγής τελικών προϊόντων με βάση το κρέας, μία ψαριών και μία προϊόντων αλιευμάτων- αλλά, όπως πληροφορούμαστε, εκείνες κρίθηκε πως προς το παρόν δεν μπορούν να περάσουν τις δοκιμές, σχετικά με την πλήρωση των κτηνιατρικών και των υγειονομικών απαιτήσεων, που προκύπτουν από την τελωνειακή ένωση Ελλάδας – Ρωσίας, και ως εκ τούτου, μένει σε ισχύ η επιβληθείσα προσωρινή απαγόρευση, μέχρι νεωτέρας.

Καθοριστικό ρόλο για την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές νωπών ψαριών, κρέατος και γαλακτοκομικών, σε μια υποσχόμενη αγορά όπως είναι η ρωσική, έπαιξε τόσο το γεγονός ότι οι ελληνικές αρμόδιες αρχές δρομολόγησαν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται και πληρούνται οι απαιτήσεις της τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία, όσο και οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις 13 Φεβρουαρίου, μεταξύ του επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, Sergey Dankvert, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Μελά.

Σημειώνεται πως το καθεστώς που ισχύει για τις εξαγωγές στη Ρωσία προβλέπει επιτόπιο έλεγχο των ελληνικών μονάδων από ρώσους ειδικούς ώστε να πιστοποιηθούν τα προϊόντα σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα. Κατά συνέπεια, μόνο με μια τέτοια σφραγίδα από τους ρώσους ελεγκτές εξασφαλίζει ο κάθε εισαγωγέας την άδεια διανομής ελληνικών προϊόντων στη ρωσική επικράτεια.

Αυτούς τους ελέγχους και το γεγονός ότι είχαν βρεθεί κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα που πουλούσαν προϊόντα σε Ρώσους εισαγωγείς τα οποία δεν είχαν καν προέλευση τη χώρα μας, είχε επικαλεστεί η Rosselkhoznadzor προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της για προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών των συγκεκριμένων ελληνικών προϊόντων.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα από την εξέλιξη το αντιμετώπισε ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς το 2012 η αξία των ελληνικών ψαριών, που διοχετεύθηκε στη Ρωσία, ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και γενικότερα παρουσιάζει μια δυναμική για τους Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές, σε αντίθεση με το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για τα οποία οι σχετικές εξαγωγές από τη χώρα μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger