Συνεχίζοντας την ανάλυση μας σχετικά  την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων καθώς τη θεραπευτική κατεύθυνση που μπορούμε να εξερευνήσουμε διατροφικά, νοητικά και ενεργειακά, θα εστιάσουμε σήμερα στους νεφρούς και το συναίσθημα του φόβου.

Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα  τοξίνες και ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις αποβάλλουν μέσω των ούρων. Ρυθμίζουν, επίσης την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και του νερού. Οι δύο νεφροί βρίσκονται εκατέρωθεν της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.
Σύμφωνα με την επιστήμη της Μακροβιοτικής, οι νεφροί κυβερνούνται από την ενέργεια του Νερού, μια από τις 5 βασικές ενέργειες-μεταστοιχειώσεις που δομούν τη φύση και ότι έμβιο γεννάται από αυτή.

Η ενέργεια του Νερού σχετίζεται με την έμπνευση, το περιπετειώδες πνεύμα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επειδή η ενέργεια του Νερού είναι μια πολύ γλυκιά, ήπια ενέργεια που κινείται ήρεμα και αρμονικά προς όλες τις κατευθύνσεις , σχετίζεται με την εσωτερικότητα και τη σιωπηλή παρατήρηση, τη διαλογιστική στάση και ενδοσκόπηση.

Σχετίζεται με τη Βόρεια κατεύθυνση της ευημερίας ,την ώρα Brahma Murta περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ηλίου που θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για διαλογιστική πρακτική, μια και η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με ένα πολύ ισχυρό θεραπευτικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγεται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπλέον, εποχικά η ενέργεια του Νερού κυβερνά την καρδιά του Χειμώνα που τα πάντα στη Φύση σιωπούν εξωτερικά αλλά εσωτερικά έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για τον ερχομό της Άνοιξης, χωρίς όμως να τον εξωτερικεύουν.

Στην ισορροπία, η Ενέργεια του Νερού που κυβερνά τους Νεφρούς και τις λειτουργίες τους παράγει μια στάση δυναμικής αποφασιστικότητας και υλοποίησης των ατομικών στόχων. Ο άνθρωπος έχει μια ξεκάθαρη οπτική της ζωής του και είναι σε θέση να πάρει ορθές και στοχευόμενες αποφάσεις προκειμένου να κάνει τα δημιουργικά του όνειρα εκδηλωμένη πραγματικότητα.
Στην ανισορροπία, ο άνθρωπος χάνει την αποφασιστικότητα αλλά και την αυτοεκτίμηση του. 
Βλέπει παντού δυσκολίες και εμπόδια, καταστροφολογεί διαρκώς και επηρεάζεται από την αρνητικότητα των άλλων.  Φοβάται να πάρει αποφάσεις, να ξεκαθαρίσει δύσκολες σχέσεις και καταστάσεις και αναβάλει διαρκώς την διεκπεραίωση των καθημερινών καθηκόντων και κυρίως αυτών που προϋποθέτουν άμεση και στοχευόμενη δράση.

Αν έχετε παρατηρήσει παρόμοια συναισθήματα και θα θέλατε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση τους και διατροφικά, προτιμήστε σε καθημερινή βάση:

- Αναποφλοίωτα δημητριακά και ειδικά φαγόπυρο που παρέχει άμεση και γρήγορη τόνωση, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης και του συνδρόμου burn out.

- Όλα τα όσπρια και ειδικά τα κόκκινα φασόλια Azuki, καλοβρασμένα σε σιγανή φωτιά μαζί με φύκι Kombu που βοηθά τα όσπρια να μαλακώσουν και ταυτόχρονα τα εμπλουτίζει με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

- Τροφές με φυσικό μαύρο χρώμα, που αντιπροσωπεύουν την ενέργεια του Νερού όπως τα φύκια Arame, Hiziki καθώς και το μαύρο ραπάνι και μπρόκολο.

Στην περίοδο της θεραπείας, μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να αποφύγετε τροφές που αποδυναμώνουν την ενέργεια του Νερού, όπως:

- Όλες οι κρύες και παγωμένες, τροφές και ροφήματα όπως παγωτά, αναψυκτικά, κατεψυγμένα φαγητά, και να τρώμε το φαγητό μας κρύο ή κατ’ ευθείαν από το ψυγείο χωρίς να το ζεσταίνουμε.

- Όλα τα διεγερτικά όπως ο καφές, τα μαύρο τσάι καθώς και η επεξεργασμένη, χημική ζάχαρη.

- Πολύ αλατισμένα φαγητά ή τελείως ανάλατα.

- Όλα τα παραμαγειρεμένα φαγητά που έχουν μαλακή, κρεμώδη υφή.

Από άποψη άσκησης η άσανα της Τσιμπίδας (Paschimottanasana), της όρθιας Τσιμπίδας (Pada Hastasana) και όλες οι παραλλαγές τους, είναι άκρως ωφέλιμες και θεραπευτικές για την εξισορρόπηση της ενέργειας του Νερού και τη λειτουργία των Νεφρών.

Eπιπλέον, ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής που επιτρέπει την αυτοεξερεύνηση και τον πειραματισμό, το δημιουργικό παιχνίδι και την υγιή έκφραση της παιδικότητας μας, βοηθά την ενέργεια του Νερού να ρέει ομαλά. Μπορούμε ως ενήλικες να συνεχίσουμε να δημιουργούμε χώρο στη ζωή μας για χαρά, περιπέτεια και να καλοσύνη προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας?
 
Μην διστάσετε να μας στείλετε τις ερωτήσεις και τις απορίες σας σχετικά με τη διατροφική διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων.

Φιλικά,

Μαριάννα Χρυσικάκου
 kissmygrass.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger