Με μια απόφαση «σταθμό» το Αγγλικό Εφετείο έχει ήδη βάλει οριστικό τέλος στην προσπάθεια της εταιρείας, τουρκικών συμφερόντων «Chobani» να πουλήσει ελληνικό γιαούρτι στη Μεγάλη Βρετανία.

Επιμέλεια άρθρου: Vagedim

Το αποτέλεσμα είναι ότι:- Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην «Chobani» την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

H «Chobani» διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση, με ένα σημαντικό ποσό να είναι πληρωτέο άμεσα. Ο ιδρυτής της Cobani, Hamdi Ulukaya, έβγαλε 1 δισ. δολάρια μέσα σε 8 χρόνια, ανοίγοντας μονάδα παράγωγης στις ΗΠΑ.

Σήμερα όμως, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τσαρλς Σούμερ της Νέας Υόρκης καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να επιτρέψει στο τουρκικό γιαούρτι "Chobani" (που έχει βαφτιστεί ελληνικό) να διανέμεται στους Ολυμπιακούς αθλητές των ΗΠΑ στο Σότσι και στους εργαζόμενους του NBC Studios.

Ο Σούμερ, δήλωσε την Τρίτη ότι η αποστολή του γιαουρτιού Chobani κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϋ, λόγω των «ανέφικτων» ρωσικών πιστοποιήσεων στο τελωνείο. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τη Ρωσία να εγκρίνει ένα πιστοποιητικό ασφάλειας USDA για το γιαούρτι, αλλά ο Σούμερ δήλωσε πως η Ρωσία εξακολουθεί να μην επιτρέπει την αποστολή.

Το Chobani είναι επίσημος χορηγός της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Ο Σούμερ, δήλωσε το γιαούρτι θα καταναλωθεί μόνο από τους πολίτες των ΗΠΑ στο Σότσι.

Μια κλήση στο ρωσικό γραφείο Τύπου του πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ δεν απαντήθηκε άμεσα.

atheatignosi

Δημοσίευση σχολίου

Blogger