Για χρόνια, οι γιατροί υπέθεταν ότι τα μωρά γεννιούνται χωρίς καμία γνώση σχετικά με τον έξω κόσμο. Πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν αυτήν την υπόθεση προσφέροντας πληροφορίες για τα όσα τα μωρά καταλαβαίνουν μέσα στη μήτρα, για τα όσα θυμούνται όταν γεννιούνται και μας δείχνουν πώς τα ερεθίσματα που δέχονται εκεί τα προετοιμάζουν για τη ζωή έξω από την κοιλιά της μητέρας τους.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ πώς είναι ο κόσμος μέσα στη μήτρα; Τι βλέπουν και τι ακούνε τα έμβρυα εκεί; Τι ακριβώς μαθαίνουν πριν έρθουν στον κόσμο και πώς προετοιμάζονται για εκείνη τη μέρα;

Τι βλέπουν μέσα εκεί;

Αν και η μήτρα δεν διαθέτει καθόλου θέα προς τον έξω κόσμο, αυτό δεν αποτελεί ένα μειονέκτημα για το έμβρυο, αφού άλλωστε τα μάτια του σχηματίζονται το πρώτο τρίμηνο, και μένουν κλειστά μέχρι περίπου τον έβδομο μήνα. Μόλις το έμβρυο ανοίξει τα μάτια του μπορεί να δει, αλλά υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου φως για να μπορέσει να διακρίνει κάτι. Μερικοί γιατροί αναφέρουν, ωστόσο, ότι αν λάμψει ένα πολύ έντονο φως από το περιβάλλον στο εσωτερικό της μήτρας, το έμβρυο θα στραφεί μακριά από αυτό. 
Οι γιατροί πιστεύουν ότι το έμβρυο μπορεί να διακρίνει μια αμυδρή λάμψη, αν ένα ισχυρό φως είναι στραμμένο κατευθείαν στην κοιλιά της μαμάς του.
 Ο υπέρηχος αποκάλυψε επίσης ότι τα έμβρυα σταδιακά ανοίγουν και κλείνουν τα μάτια τους όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, σαν ένα είδος εξάσκησης για να είναι έτοιμα όταν αντικρίσουν τον έξω κόσμο.

Τα πρώτα μαθήματα γλώσσας


Τι μαθαίνουν τα έμβρυα στη μήτρα


Το έμβρυο αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ της μητρικής του και των άλλων γλωσσών.
Παρόλο που- όπως είδαμε- δεν μπορούν να διακρίνουν πολλά πράγματα μέσα στη μήτρα, τα αγέννητα μωρά φαίνεται να έχουν σχηματίσει αυτιά που μπορούν να ακούσουν  συγκεκριμένους ήχους. 
Το έμβρυο μπορεί να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ της μητρικής του και των άλλων γλωσσών, ενώ μια μελέτη δείχνει ότι τα μωρά στη μήτρα μπορούν να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους ρυθμούς. 
Μια έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μωρά λαμβάνουν τα πρώτα μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα, ενώ βρίσκονται ακόμα μέσα στη μήτρα. Ανταποκρίνονται βέβαια καλύτερα στη μητρική τους γλώσσα, και όχι σε μια ξένη. Φυσικά, είναι πιο πιθανό τα μωρά να εστιάζουν στο ρυθμό και τη μελωδία της ομιλίας, και όχι σε μεμονωμένες λέξεις. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι η μητέρα πρέπει απαραίτητα να μιλάει στο μωρό της για να το βοηθήσει με τη γλώσσα. Ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο παίρνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται με το άκουσμα των συνομιλιών της μητέρας του με τους άλλους.

Μαθήματα …γευσιγνωσίας

Μια έγκυος γυναίκα πραγματικά τρώει σχεδόν για δύο, ενώ η ποιότητα του φαγητού μετράει όσο και η ποσότητα. Η αίσθηση της γεύσης αναπτύσσεται σε ένα έμβρυο την έβδομη ή την όγδοη εβδομάδα, ενώ από την 14η εβδομάδα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να αντιλαμβάνεται την πικρή, τη γλυκιά ή την ξινή γεύση στο αμνιακό υγρό. 
Όπως και με τις άλλες αισθήσεις του, χρησιμοποιεί τη γεύση για να εξερευνήσει τη μήτρα γύρω του. Με τη βοήθεια υπερήχου οι ειδικοί διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα έμβρυα γλείφουν τον πλακούντα και το τοίχωμα της μήτρας.

Ονειρεύονται τα έμβρυα;

Με τη βοήθεια υπερήχων, οι ερευνητές έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα μωρά στη μήτρα εμφανίζουν ταχεία κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, γεγονός που συνδέεται με τα όνειρα. Αυτό συμβαίνει γύρω στις 32 έως 36 εβδομάδες.
 Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ονειρεύονται, δεδομένου ότι τα κύματα του εγκεφάλου τους δεν μπορούν ακόμη να καταγραφούν από τους ειδικούς, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι σίγουρα είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες ύπνου των εμβρύων σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης τους μοιάζουν πολύ με εκείνες των νεογνών: Ξοδεύουν πολύ χρόνο στην διάρκεια του ύπνου REM, αλλά και σε έναν ήσυχο, βαθύ ύπνο, όπου δεν υπάρχει καθόλου κίνηση των ματιών. 
Οι ερευνητές έχουν επίσης παρατηρήσει τα μωρά στη μήτρα περιέρχονται συχνά σε μια κατάσταση »ήρεμης εγρήγορσης», που δείχνει ότι μπορεί να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε κάτι π.χ. ακούνε τη μαμά όταν μιλάει.

pathfinder

Δημοσίευση σχολίου

Blogger