Βαριά ασθενείς στην εντατική μονάδα, ακόμα και νεκρούς, αφήνει πίσω της η γρίπη, που στην Ελλάδα εξαπλώνεται με τέτοια ταχύτητα ώστε να την κατατάσσει στην «πρώτη θέση» πανευρωπαϊκά.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει «τόσο μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης», και ιδιαίτερα του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1). 
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.
Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονταν σε Εντατική είχε ανέλθει σε 49 προκαλώντας σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο κομμάτι των ΜΕΘ.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο το κύμα της γρίπης τείνει να κορυφωθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συστήνουν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γρίπης, να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, ακόμα και χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις εργαστηριακές εξετάσεις ο ιός της γρίπης.
 www.enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger