Οι νεο-οθωμανοί της Τουρκίας δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα πλέον τη χαρά τους για το ανέλπιστο δώρο που τους κάνουν ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος με την αποδοχή του "νέου σχεδίου Ανάν".
 
Έτσι έχουν αρχίσει από τώρα να σχεδιάζουν πώς θα "φτιάξουν" την ΕΕ μελλοντικά... Και γιατί όχι άλλωστε; Με τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες να κατακλύζουν ασταμάτητα την Ελλάδα και όλες τις μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι πληθυσμιακά οι μουσουλμάνοι αυξάνονται ενώ τα γηγενή χριστιανικά έθνη "αργοπεθαίνουν".
 
Έχουν κάθε λόγο, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να θεωρούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τους όρους που η Τουρκία θα επιβάλει, και κατ' επέκταση η "αναδημιουργία" μιας ισλαμικής Ευρώπης κατά τα νεο-οθωμανικά πρότυπα.
 
Η τουρκική ίσως γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ πριν την ένταξη της Τουρκίας αν λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "αν λυθεί το Κυπριακό θα έχουμε καταφέρει να δημιουργηθεί ένα ωραίο κλίμα. Υπάρχουν καλές εξελίξεις στο Κυπριακό".
 
Η Τουρκία, ανέφερε, στηρίζει πλήρως τη "λύση" στο Κυπριακό. 
 
"Ίσως η τουρκική να γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ πριν ακόμη η Τουρκία ενταχθεί. Έπειτα από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οπωσδήποτε η τουρκική θα είναι επίσημη γλώσσα", είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
 
Με τον συνομιλητή μου θέλω να κάνουμε διαπραγματεύσεις δίπλα - δίπλα και όχι απέναντι, δήλωσε στην εφημερίδα "Κίπρις", ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι για να φτάσεις σε μια λύση οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αρκετές, πρέπει και η κοινωνία να θέλει μια λύση που να βασίζεται στη συμβατικότητα.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη άρχισαν έναν θετικό διάλογο. «Με τον συνομιλητή μου προτιμώ να μην είμαι απέναντι, αλλά δίπλα - δίπλα και να βλέπουμε μπροστά, το μέλλον».
 
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι μαζί με το θέμα των Βαρωσίων (Αμμόχώστου), οι πλευρές θα πρέπει να θέσουν τις προϋποθέσεις τους στο τραπέζι για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να τύχουν διαπραγμάτευσης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διαδικασία θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες και οι πλευρές θα είναι συχνά σε επαφή με τρίτες χώρες.
 
Το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έμεινε εκτός πραγμάτων στη διαδικασία, πρόσθεσε, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που δέχθηκε τη θέση του διαπραγματευτή. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στα πράγματα.
 
Όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν απευθείας επαφή και συχνά μαζί μας. Αυτό δεν είναι κάτι που με καθησυχάζει μόνο. Το λέω με φιλικό τρόπο».
 
Δεν βλέπει καμιά δυσφορία στο να αρχίσουν να συζητούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μόλις αρχίσουν τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι δεν θα φέρουν αντίρρηση στο να τεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά το θέμα των Βαρωσίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ΜΟΕ.
 
«Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής λέγοντας «ας ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο».
 
Ερωτηθείς για τη συμβολή του στο κοινό ανακοινωθέν, απάντησε ότι από την αρχή της διαδικασίας του είχε ζητηθεί η άποψή του και συχνά αντάλλαζε απόψεις με τον Οσμάν Ερτούγ.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι θεωρεί πως το κείμενο περιέχει θετικές αναφορές και για τις δύο πλευρές αλλά ταυτόχρονα και αναφορές που μπορεί να μην τις ικανοποιήσουν.
 
Από το 1970 και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-79 τέτοιου είδους ανακοινώσεις, μισής ή μιάμισης σελίδα διέπονταν από την αρχή της «εποικοδομητικής ασάφειας», όπως είπε, λέγοντας πως ένα μέρος ήταν υπέρ της μιας πλευράς, ένα άλλο υπέρ της άλλης, αλλά δεν ήταν κείμενα που ξεκάθαρα κερδισμένη ήταν μόνο η μία.
 
Ερωτηθείς πόσος χρόνος χρειάζεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εάν είναι εφικτή μια λύση σε 3-4 μήνες, ο κ. Οζερσάι είπε ότι όλα εξαρτώνται από τη βούληση, λέγοντας πως επί σχεδίου Ανάν σε ενάμιση μήνα είχε ετοιμαστεί ένα έγγραφο 8-9.000 σελίδων.
 
Εάν υπάρχει βούληση, τότε είναι εφικτό τεχνικά εντός μηνών να υπάρξει αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το ρόλο της ανακάλυψης του φυσικού αερίου στη διαδικασία, ο κ. Οζερσάι δεν θέλησε να απαντήσει λόγω της θέσης του, αναφέροντας ότι εάν και οι δύο κοινότητες θεωρούν ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί τότε όλοι πρέπει να δείξουν ευελιξία για να το αλλάξουν.
 
Για τα οφέλη μιας συνολικής "λύσης", είπε ότι αυτά θα διαφανούν "όταν η συμφωνία εφαρμοσθεί και δουν τότε όλοι ότι επωφελούνται, μπαίνουν λεφτά στην τσέπη τους και είναι καλό, όχι κακό"...
 
 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger