Αθήνα

Πλήγμα κατά του μεταρρυθμιστικού πνεύματος θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι υπάρχει «στροφή σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους σε ό,τι μας οδήγησε στην κρίση, αποτελούν σύνηθες πλέον φαινόμενο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν «σε μια περίοδο που απαιτείται διαρκής και έντονη μεταρρυθμιστική δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για περισσότερη Δημοκρατία, ισονομία, ευνομία, αλλά και οι συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ορισμένα ζητήματα μέσω των οποίων η κυβέρνηση πλήττει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα.

Μεταξύ αυτών ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, η κατάργηση της επιλογής στελεχών μέσω του open.gov, αλλά και η ανακίνηση θέματος σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, όλα αυτά «σηματοδοτούν αρνητικά δυστυχώς, την επιμονή σε ό,τι δεν έχει ανάγκη η χώρα».

Τονίζει επίσης ότι :
  • Αποδομούν το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον μετά το 2009.
  • Υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Συμβάλλουν στην διαίρεση της Ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
  • Απειλούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των θυσιών που καταβάλουν οι Έλληνες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ακόμα και οι εταίροι, οι οποίοι στο παρελθόν «κινούνταν στη γραμμή 'εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν', σήμερα κόπτονται για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».

Συνδέει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την ανάγκη δανειοδότησης της χώρας, η οποία, όπως τονίζει, κάποια στιγμή, θα πάψει να υπάρχει. Αλλά, όπως τονίζει, η αντίληψη «υπέρ ή κατά του μνημονίου, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: και μετά το μνημόνιο τι»;

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της «θέλει να στερήσει το δικαίωμα φωνής σε ανθρώπους καθόλα νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα, που δουλεύουν στις οικοδομές, στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μας, στα σπίτια μας φροντίζοντας ασθενείς, παιδιά και υπερήλικες, που έχουν ανοίξει μικρές επιχειρήσεις βοηθώντας στην ανάπτυξη του τόπου».

Αναρωτιέται «τι φοβάται αυτή η κυβέρνηση; Τη φωνή των ασθενέστερων στην κοινωνία μας»; Και εκφράζει ανησυχία ότι «αν αυτοί δεν έχουν φωνή, θα υπονομευτεί και η φωνή γενικότερα όσων εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, δηλαδή και Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών. Αντίθετα, τονίζει, «δημιουργεί ένα πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα που θα εντείνει την καχυποψία και τον ρατσισμό».

Χαρακτηρίζει «ντροπή» το γεγονός ότι «ο μετανάστης που δουλεύει στην χώρα μας γίνεται εξιλαστήριο θύμα και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα προβλήματα ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές».

Καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και αντί να ενώνει τις κοινωνικές δυνάμει, καλλιεργεί ζιζάνια που ενισχύουν τους διαχωρισμούς και κατατρώνε το κοινωνικό σώμα. Και ζητά, από την κυβέρνηση να προτάξει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, αντί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σε ό,τι τον αφορά προσωπικά ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ ή να ανεχτεί καμία οπισθοδρόμηση, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά σε ζητήματα αρχών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger