Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ραδιενεργών σωματιδίων βρέθηκαν σε υπόγειο χώρο πυρηνικών αποβλήτων στο Νέο Μεξικό το Σάββατο σε ό, τι ένας εκπρόσωπος είπε έμοιαζε με το πρώτο πραγματικό συναγερμό δεδομένου ότι το εργοστάσιο άνοιξε το 1999.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν τον έλεγχο για την ακτινοβολία σε δείγματα αέρα στο χώρο, όπου τα ραδιενεργά απόβλητα, όπως το πλουτώνιο που χρησιμοποιείται στην αμυντική έρευνα και την κατασκευή πυρηνικών όπλων, απορρίπτονται μισό μίλι κάτω από το έδαφος σε ένα αρχαίο σχηματισμό άλατος.
"Αυτοί (οι οθόνες αέρα) έχουν θορυβήσει στο παρελθόν ως ψευδώς θετικό λόγω των δυσλειτουργιών ή λόγω διακυμάνσεων στα επίπεδα του ραδονίου (ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο)," Department of Energy εκπρόσωπος Ρότζερ Νέλσον είπε.
"Αλλά πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι ποτέ δεν έχω δει ένα επίπεδο, όπως βλέπουμε. Εμείς απλά δεν ξέρω αν είναι ένα πραγματικό γεγονός, αλλά φαίνεται σαν ένα», είπε.
Δεν ήταν ακόμα σαφές τι προκάλεσε το σύστημα παρακολούθησης του αέρα για να δείξει ότι τα ραδιενεργά σωματίδια που ήταν παρόντες σε επικίνδυνα επίπεδα, είπε ο Νέλσον.
Κανείς δεν ήταν υπόγειο στο Τμήμα Απομόνωση Ενέργειας Αποβλήτων Pilot Plant κοντά στο Carlsbad, στο Νέο Μεξικό το νοτιοανατολικό τμήμα, όταν χτύπησε ο συναγερμός στις 23:30 την Παρασκευή, και κανένας από τους 139 εργαζόμενους που εργάζονται πάνω από το έδαφος στην εγκατάσταση είχε εκτεθεί σε ραδιενεργό προσμείξεις, είπε.
Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να καταφύγιο όπου ήταν μέχρι το τέλος της βάρδιας τους και είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση στις 17:00 τοπική ώρα το Σάββατο, είπε ο Νέλσον.Καμία ανταλλαγή αέρα με την επιφάνεια που συνέβησαν μετά το σύστημα εξαερισμού αυτόματα σε διήθηση, είπε.
Νέλσον είπε ότι η εγκατάσταση μπορεί να έχουν ακριβείς μετρήσεις, όπως νωρίς την Κυριακή σχετικά με τον αριθμό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων άλφα και βήτα, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβής σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης.
Μια ομάδα θα μπορούσε να σταλεί κάτω από το έδαφος πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου και ο Νέλσον είπε ότι η μονάδα «δεν ήταν ενεργός επιχειρήσεις. Είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε συνήθως για τον τερματισμό λειτουργίας της εγκατάστασης για τη συντήρηση».
Ένα άλλο μέρος του χώρου εκκενώθηκε αυτό το μήνα μετά από ένα όχημα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει αλάτι έπιασε φωτιά. Αρκετοί εργαζόμενοι υπέστησαν εισπνοή καπνού, μια δήλωση πρακτορείο.
www.news24.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger