Μια άγνωστη, πιθανώς μολυσματική νόσος που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με την πολιομυελίτιδα προσέβαλε πέντε παιδιά στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Τα πέντε παιδιά εμφάνισαν παράλυση, κάποια και στα τέσσερα άκρα, η οποία δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί, ανέφεραν οι πανεπιστημιακοί στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.
Εκτίμησαν πάντως ότι πρόκειται για σπάνιο σύνδρομο και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Δύο από τα πέντε παιδιά είχαν προηγουμένως μολυνθεί από έναν εντεροϊό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, παραμένει όμως ασαφές αν η παράλυση σχετίζεται με αυτόν τον ιό.
Η πολιομυελίτιδα, μια ασθένεια που ενδημεί πλέον μόνο σε τρεις χώρες -Πακιστάν, Νιγηρία, Αφγανιστάν- προσβάλλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση σε περίπου 1 περιστατικό στα 200.
Στην Καλιφόρνια τα πέντε παιδιά που προσβλήθηκαν από το νέο σύνδρομο είχαν όλα τους εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας και οι εξετάσεις για πολιομυελίτιδα στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν αρνητικές.
«Αυτά τα πέντε κρούσματα επισημαίνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός συνδρόμου που μοιάζει με εκείνο της πολιομυελίτιδας στην Καλιφόρνια»  δήλωσε ο νευρολόγος του Στάνφορντ Κιθ βαν Χάρεν
Πρόσθεσε ότι το μυστηριώδες σύνδρομο ενδέχεται να σχετίζεται με τον εντεροϊό-68, από τον οποίο είχαν προσβληθεί δύο από τους ασθενείς. «Κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώθηκε μια σχέση ανάμεσα σε νέες μορφές εντεροϊού και στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα σε παιδιά στην Ασία και την Αυστραλία» ανέφερε ο ερευνητής.
«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου αυτού παραμένει πολύ, πολύ σπάνια» τόνισε ο Κιθ Βαν Χάρεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger