Κάθε προηγούμενο ξεπερνούν οι δαπάνες που θα κάνουν οι Βρυξέλλες για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, που θα βρεθεί στην πόλη για 24 ώρες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ: 10 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τη συνοδεία του.

Η πόλη θα βρεθεί σε κατάσταση ασφαλείας της τέταρτης βαθμίδας, δύο με τρεις ώρες πριν την άφιξη του Ομπάμα -είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Βέλγιο και την έδρα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Γύρω του θα αναπτυχθούν 900 άτομα, θα διατεθούν 45 οχήματα και τρία αεροσκάφη. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικά ελικόπτερα έχουν άδεια να κάνουν πτήσεις πάνω απο τις Βρυξέλλες. 

Ακόμη πιο δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Τhe Hotel όπου θα διαμείνει: πρόκειται για το 27 ορόφων, πρώην Hilton, που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Toison d'Or.. Το Βέλγιο ενεργοποιεί επίσης 350 αστυνομικούς και στρατιωτικούς με μοτοσικλέτες για να εξασφαλίσουν τις διαδρομές του προέδρου την Τετάρτη προς τα συμβούλια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ένα κομβόι εννέα αμερικανικών ελικοπτέρων θα οδηγήσει τον Ομπάμα σε νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών  που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Wevelgem 30 αυτοκίνητα θα τον οδηγήσουν στο κοιμητήριο όπου μαζί με τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό του Βελγίου θα ξεναγηθεί και θα καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να γευματίσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα επισκεφθεί τον Πάπα.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger