Κριμαία τέλος οριστικά για την Ουκρανία. Αυτό που απομένει τυπικά για να σφραγισθεί η ιστορική ρήξη και η προσάρτηση της Χερσονήσου στη Ρωσία είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής με τις πληροφορίες να λένε πώς το «ναι» στην εξέλιξη αυτή θα είναι συντριπτικό και πιθανότατα θα «ανοίγει» το δρόμο και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να επιλέξουν την απόσχιση.
  
Σε κλειστή συνεδρίαση του το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ενέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η οποία βασίζεται στο προηγούμενο του Κοσόβου. «Το γεγονός αυτό καθιστά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μια τυπική διαδικασία», σημειώνει το ουκρανικό πρακτορείο Unian.
  
«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το έγγραφο αυτό ζητά τη νόμιμη εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία καθώς και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας.
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας, ο πρόεδρος του Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar Tass ότι, «η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι αδύνατη».
Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης έχει ως εξής :
"Εμείς, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης, με βάση τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων διεθνών μέσων αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη του διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο της 22ας Ιουλίου 2010, το γεγονός της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τμήματος μιας πολιτείας, που δεν παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αποφασίζουμε από κοινού:
1. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της επερχόμενης στις 16 Μαρτίου άμεσης ψήφου του λαού της Κριμαίας αποφασιστεί  η ένταξη της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης ως τμήμα στη Ρωσία, η Κριμαία μετά το δημοψήφισμα θα δηλώσει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης.
2. Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος, το οποίο υποχρεούται να διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων και τη θρησκευτική αρμονία στο έδαφός της.
3. Η Δημοκρατία της Κριμαίας, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στην περίπτωση του σχετικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, θα προβεί σε έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία με πρόταση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και με βάση μιας διεθνούς συμφωνίας, ώστε να καταστεί  ένα νέο τμήμα (θέμα) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η δήλωση εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κατά την έκτακτη σύνοδο της 11 Μαρτίου 2014. (υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ) και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σεβαστούπολης στην έκτακτη σύνολο της ολομέλειας της 11ης Μαρτίου 2014 (υπογράφεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της Σεβαστούπολης Γ. Ντοινίκοβ".
Η Κριμαία λοιπόν περνάει οριστικά στο ρωσικό κορμό και αυτό που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με άλλες περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου κυριαρχούν οι Ρωσόφωνοι. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο της απαντώντας στην τεράστια πρόκληση της Δύσης στην «αυλή» της Ρωσίας.
defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger