Σοβαρές καταγγελίες ότι ιδιώτες και συνταξιούχοι γιατροί χειρουργούν στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», κάνουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια με επιστολή της προς τον διοικητή η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) του «Αγία Όλγα».
 Στο επίμαχο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι «…χειρουργοί ιδιώτες, χωρίς να ανήκουν στην οργανική δύναμη του νοσοκομείου, έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία, αλλά ακόμη και σε χειρουργικές πράξεις»… 

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ ζητεί από τον διοικητή να διερευνηθεί άμεσα το θέμα. 
Το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας -τονίζουν οι γιατροί- απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους εμπλοκή ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο. 
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι δεν κρίνεται η επιστημονική επάρκεια ή η χρησιμότητα των συγκεκριμένων χειρουργών, αλλά το νόμιμο ή μη αυτής της δραστηριότητας: «Πιστεύουμε ότι τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου έχουν την ευαισθησία να λειτουργήσουν ταχύτατα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να μας κοινοποιήσουν εγγράφως όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, που καθιστούν την παρουσία των συγκεκριμένων γιατρών απολύτως διαφανή και νόμιμη»…   
Άμεση διερεύνηση Να διερευνηθεί άμεσα το θέμα ζητεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εκτιμά ότι παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν προκύψει ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία. Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Βαρνάβας εξηγεί ότι ιδιώτες και συνταξιούχοι χειρουργοί του ΕΣΥ -με την κάλυψη γιατρών του νοσοκομείου- εισέρχονται στα χειρουργεία και συμμετέχουν ή διενεργούν επεμβάσεις. «Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η επέμβαση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θα κοστίσει λιγότερο απ’ όσο σε ένα ιδιωτικό, σε βάρος του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ για να τονίσει: «Παρόμοιες πρακτικές δεν μπορούν να συμβαίνουν, καθώς δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, ενώ γίνονται σε βάρος του νοσοκομείου». Συγκοινωνούντα δοχεία Ο κ. Βαρνάβας εκτιμά ότι δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαρακτηρίζει το θέμα πολύ σοβαρό, λέγοντας ότι ξεχειλίζει η αγανάκτηση μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου «Αγία Όλγα». 
Αυτή η έκνομη δραστηριότητα -αναφέρει- πρέπει να σταματήσει άμεσα. 

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ απαιτεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας την απομάκρυνση όλων των ιδιωτών και συνταξιοδοτηθέντων ιατρών από τα νοσοκομεία και τον πειθαρχικό έλεγχο των συνεργών τους. 

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας στηρίζει την πενταμελή επιτροπή του νοσοκομείου που έχει προβεί σε καταγγελίες και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε ένδικου μέσου κατά των εμπλεκομένων. 


www.pygmi.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger