Σέρβοι εθνικιστές έσπευσαν σε βοήθεια των ομόδοξων Ρώσων αδελφών τους και έχουν αναλάβει να ελέγχουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων που κινούνται στον πολυσύχναστο οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, με το λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
 
Η μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή —το έμβλημα των Σέρβων εθνικιστών— και η σερβική εθνική σημαία κυματίζουν πλάι στη ρωσική. 
 
Ο Μπράτισλαβ Ζίβκοβιτς, ένας από τους επικεφαλής των Σέρβων εθνικιστών είπε ότι θεώρησαν φυσικό να πάνε στην Κριμαία για να βοηθήσουν τους Ρώσους αδελφούς τους. Ο 39χρονος Ζίβκοβιτς, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια απ΄ όλον τον κόσμο, διαβεβαίωσε ότι "οι Κοζάκοι της Ρωσίας και της Κριμαίας" πολεμούσαν ανέκαθεν στο πλευρό τους. "Ο ρωσικός και ο σερβικός λαός είναι αδέλφια. Μας έχουν βοηθήσει, ήρθαν να πολεμήσουν μαζί μας όταν τους χρειαστήκαμε. Τώρα είναι η σειρά μας", είπε.
 
Στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, συμμετείχαν στο πλευρό των Σέρβων, όπως και Έλληνες.
 
Κοντά στο χωριό Πιρόγκιφκα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βορείως της Σεβαστούπολης, ο Ζίβκοβιτς και οι πέντε σύντροφοί του έχουν στήσει ένα οδόφραγμα, μαζί με Κοζάκους και ελέγχουν αυτοκίνητα και φορτηγά αναζητώντας όπλα ή "ναζιστές προβοκάτορες". 
 
Σε ένα στρατιωτικό φορτηγό έχουν τοποθετηθεί οι σημαίες της Ρωσίας, του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των Κοζάκων του Ντον. Με κόκκινα γράμματα, κάτω από την εικόνα ενός αγίου, είναι γραμμένη η φράση "Άμυνα της Σεβαστούπολης".
 
"Το κίνητρό μας ήταν να προσφέρουμε ηθική συμπαράσταση στον ρωσικό λαό της Κριμαίας και στο δικαίωμά του να οργανώσει δημοψήφισμα και τίποτα παραπάνω" είπε ο Ζίβκοβιτς στη στολή του οποίου διακρίνονται τέσσερα γράμματα "Σ", στα κυριλλικά, που παραπέμπουν στο ρητό "Μόνο η ενότητα θα σώσει τους Σέρβους".
 
"Πήραμε το αεροπλάνο από το Βελιγράδι για τη Μόσχα και από εκεί για τη Συμφερόπολη στα τέλη Φεβρουαρίου. Μας κάλεσαν οι Κοζάκοι αδελφοί μας και ήρθαμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε μαζί, είναι καλό για το ηθικό τους", συνέχισε και, δείχνοντας το μαχαίρι στη ζώνη του διαβεβαίωσε ότι κανείς τους δεν οπλοφορεί γιατί η αποστολή τους είναι ειρηνική. "Όμως φυσικά εάν μας επιτεθούν δεν θα απαντήσουμε με πέτρες", τόνισε. "Και να χρειάζεται να λάβουμε ενισχύσεις από τη Σερβία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα", συμπλήρωσε μολονότι δηλώνει πεπεισμένος ότι "όλα θα κυλήσουν ειρηνικά" και οι άνδρες του θα επιστρέψουν στη Σερβία την επόμενη εβδομάδα.
 
Στο ίδιο οδόφραγμα ο 24χρονος άνεργος Νέμανια Πόποβιτς, που υποστηρίζει ότι κατάγεται από την Πρίστινα αλλά ζει στη Νις, είπε ότι πήγε στην Κριμαία "για να διασφαλίσει ότι οι φασίστες του βορρά δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στο δημοψήφισμα για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία" η οποία, όπως είπε, ήταν ανέκαθεν ρωσικό έδαφος. "Εμείς έχουμε την εμπειρία της Σερβίας: ο πόλεμος δεν έκανε ποτέ καλό σε κανέναν", τόνισε.
 
Στο προκατασκευασμένο τσιμεντένιο τοιχίο πίσω του, κάποιος έγραψε έναν στίχο του Ρώσου ήρωα και αγίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Αλέξανδρου Νιέφσκι: "Όποιος έρθει σε μας με σπαθί..." Δεν υπήρχε ανάγκη να γράψει τη συνέχεια, αφού όλοι την γνωρίζουν: "Θα πεθάνει από σπαθί".
 
 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger