Μια άσκηση "κομμένη και ραμμένη" στα πρότυπα επιχείρησης επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Κριμαία και την Υπερδνειστερία εκτελέστηκε αιφνιδιαστικά από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την μία πλευρά με την 22nd Marine Expenditionary Unit.
Τα αντικείμενα της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν σε 2 φάσεις:
Η πρώτη έγινε στις 8 Μαρτίου στο Α/Δ Στεφανοβίκειου με την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Προσβολή Εχθρικού Α/Δ με Αεροκίνητη Επιχείρηση» την νύχτα.
Αντικείμενα τα οποία εξετάστηκαν διαδοχικά: επιβίβαση – πτήση εθισμού, αποβίβαση προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού στη διαδικασία διείσδυσης με την μέθοδο του «fast-rope», πτήση σε σχηματισμό με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων (ΕΕ/Π), προσέγγιση Α/Δ, αποβίβαση προσωπικού με την μέθοδο του «fast-rope», εξασφάλιση ζωνών προσγείωσης, προσγείωση αεροπορικών μέσων σε περιοχή που βάλλεται από τον εχθρός.

                 

Η δεύτερη φάση έγινε στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών με την διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «Ο Μ/Κ Λόχος Κατά την Επίθεση», με χρήση πραγματικών πυρών.
Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
Από ελληνικής πλευράς (521 Τάγμα Πεζοναυτών): ΤΟΜΠ Μ113-Α1, ΤΟΜΟ Μ106, Οχήματα HUMMER (Πολ/λου 0,50 χιλ. και όλμων 81 χιλ.), Μηχανές ΥΑΜΑΗΑ TT-600R, Άρματα Μάχης LEO1A5 ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν ΕΕ/Π (AH-64A και ΑΗ-64D) και Ε/Π UH-1H και NH-90.
Η αμερικανική συμμετοχή περιελάμβανε συνολικά και τις 2 ημέρες 90 στελέχη Πεζοναυτών και 40 Αεροπορίας Στρατού ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν, Ε/Π CH-53, V-22 OSPREY, ΕΕ/Π ΑΗ-1W και Ε/Π UH-1H.
Tα σενάρα που εφαρμόστηκαν είχαν να κάνουν με την από θαλάσσης και αέρος μεταφορά των ελληνοαμερικανικών δυνάμεων σε περιοχή που κατέχεται από τον εχθρό (Ρωσία) ή σε περιοχή που δέχεται επίθεση από εχθρό και πρέπει να υποστηριχθούν τα φίλια (ουκρανικά) στρατεύματα.
Και οι δύο μονάδες Πεζονταυτών έχουν εκστρατευτική φύση και βέβαια θα χρησιμοποιηθούν από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση επέμβασης στην Υπερδνειστερία/Μολδαβία ή στην Κριμαία για υποστήριξη της ουκρανικής και της ρουμανικής κυβέρνησης.
Αλλωστε για ποιον λόγο να έγινε η συγκεκριμένη άσκηση; Για να κάνουν απόβαση στην ... Τουρκία ή να απελευθερώσουν την Βόρεια Κύπρο;
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ελληνικές δυνάμεις να εμπλέκονται κατά ρωσικών στρατευμάτων, όπως συνέβη το 1919 στην Ουκρανία, μια επέμβαση που στοίχισε πολλά στην Ελλάδα...

)

 Δείτε κι ένα βίντεο από παλαιότερη άσκηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών "Μοράβας" όπου είχε εφαρμοστεί ανάλογο σενάριο και είχαν χρησιμοποιηθεί τα ίδια ακριβώς μέσα.


 

 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger