Σύμφωνα με έκθεση της ΜΙΤ και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, το ΡΚΚ έχει οργανώσει μονάδες δράσης πόλεων και παράλληλα έχει δημιουργήσει εκατοντάδες μυστικά καταφύγια και αποθήκες οπλισμού στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. «Οι επαρχίες Χακαρί και Σιρνάκ έχουν ανακηρυχθεί από το ΡΚΚ απελευθερωμένες περιοχές. Περίπου 500 αντάρτες έχουν εκπαιδευτεί σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων και σε στην εκτέλεση σαμποτάζ και δολοφονιών συγκεκριμένων προσώπων», αναφέρεται στην έκθεση.
Του Παντελή Καρύκα
«Στις πόλεις έχουν δημιουργηθεί καταφύγια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια τούνελ, με μυστικές εισόδους, οι οποίες σφραγίζονται από μέσα. Τα εν λόγω καταφύγια έχουν σχεδιαστεί ως μικρά οχυρά και είναι ικανά να αντέχουν για ορισμένο χρόνο, ώστε οι αντάρτες να έχουν χρόνο να ξεφύγουν, μέσω των τούνελ. Οι αντάρτες έχουν προνοήσει και για την εναντίον τους επίθεση με χημικά.
»Κάποια δε καταφύγια είναι ιδιαιτέρως ισχυρά, κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, υπογείως, στα κέντρα των πόλεων, ενώ οι αντάρτες έχουν συγκεντρώσει και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών», συνεχίζει η έκθεση, η οποία επίσης αναφέρει ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν από τους μαχητές του ΡΚΚ στο διάστημα από το 2012 έως σήμερα που ισχύει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ ακόμα, ειδικά μετά τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ, την προηγούμενη εβδομάδα και τις δολοφονικές επιθέσεις της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ένα δεκάχρονο αγόρι που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.
«Ειδικά στις επαρχίες Χακαρί και Σιρνάκ το ΡΚΚ έχει αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών, γιατί σκοπεύει να δημιουργήσει ‘ελεύθερες περιοχές’. Μόνο υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ γνωρίζουν τους τόπους αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών. Ήδη αντάρτες του ΡΚΚ έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των αμυντικών δυνατοτήτων όλων των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, ενόψει σχεδιαζόμενης εξέγερσης.
Σε διάστημα 30 ημερών 42 αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν ‘αναγνωριστικές’ επιθέσεις.Παράλληλη προετοιμασία έχει γίνει και στις αγροτικές περιοχές με στόχο την εξουδετέρωση της πολιτοφυλακής», καταλήγει η έκθεση, αναφέροντας ότι μόνο εντός του 2013 χιλιάδες Κούρδοι εντάχθηκαν στις τάξεις του ΡΚΚ, από τις επαρχίες Χακαρί και Σιρνάκ, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη.
Ακόμα σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρει η έκθεση, όμως, είναι η ένταξη στο ΡΚΚ χιλιάδων Κούρδων του Ιράκ και του Ιράν, ακόμα και Κούρδων που ζούσαν στην Ευρώπη,προετοιμάζοντας, κατά τα φαινόμενα, γενικευμένη εξέγερση κατά των Τούρκων.

defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger