Η Τουρκία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ τη φρεγάτα TCG Gökçeada (F494) και δύο υποβρύχια προκειμένου να υποστηρίξει στρατιωτικά τις έρευνες που διεξάγει και θα συνεχίσει μέχρι το Μάιο το ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές-οικόπεδα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, "θερμαίνοντας" επικίνδυνα τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόκειται για μία νέα πρόκληση και δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, πέραν των διπλωματικών κινήσεων που γίνονται με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και την ανοχή του Ν. Αναστασιάδη για το Κυπριακό ζήτημα, σε βάρος βέβαια των Ελληνοκυπρίων.
Η δε κίνηση αυτή της Τουρκίας συνδέεται με την άσκηση που έχουν προγραμματίσει για τις 10 Απριλίου η Κύπρος, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η ονομασία της άσκησης είναι «Νέμεσις» και στόχος είναι η ασφάλεια πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Άμυνας η Τουρκία αποφάσισε να διασφαλίσει τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros, που διεξάγει εδώ και τρεις περίπου μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας στην περιοχή σε πρώτη φάση την φρεγάτα με την ονομασία Gökçeada, δηλαδή Ίμβρος, η οποία, όπως τονίζεται, θα συνοδεύεται και από δυο «ειδικά» υποβρύχια.
Η φρεγάτα Gökçeada κλάσης O.H.Perry θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού, διαθέτει ελικοδρόμιο για πολεμικά ελικόπτερα τελευταίου τύπου και είναι εξοπλισμένη με πυραύλους μακρού βεληνεκούς, ενώ στελεχώνεται από επίλεκτο προσωπικό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.
Τις επόμενες μέρες οι κινήσεις των Τούρκων θα εντατικοποιηθούν καθώς σχεδιάζεται και η αποστολή περισσότερων πολεμικών ναυτικών δυνάμεων για μόνιμη παρουσία στην περιοχή.
Μάλιστα ο τουρκικός στόλος, όπως έγινε γνωστό από τα τούρκικα ΜΜΕ, θα χρησιμοποιεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, θέλοντας να προχωρήσουν στην πλήρη στρατικοποίηση της περιοχής.
Αναφέρουν επίσης ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή από τις 21 Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ακόμα και σε διαμφισβητούμενες για εκείνους θαλάσσιες εκτάσεις, εννοώντας φυσικά εντός των Κυπριακών χωρικών υδάτων.
Η κίνηση αυτή εκ μέρους της Τουρκίας συνάδει με την όλο και μεγαλύτερη παρουσία της στην πολύ ευαίσθητη και αρκετά εύφλεκτη αυτή περιοχή, ενώ όσο υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυριότητας των ενεργειακών κοιτασμάτων για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα τους, η παρουσία κατ’ αυτούς κρίνεται αναγκαία.
Στόχος της είναι να τονίσει την παρουσία της και σαν καθοριστικός παράγοντας για τις γενικότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, στις προσπάθειες που κάνει ώστε το φυσικό αέριο να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται όμως σαφώς και για μία απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας στην άσκηση «Νέμεσις» που θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ με συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ στις 10 Απριλίου.
Το Ισραήλ θα συμμετάσχει με τρία “σκάφη μάχης”, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ με ένα πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P - 3 Orion,.
Η Ελλάδα θα έχει σημαντική παρουσία στην άσκηση με ένα ελικόπτερο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα σκάφος, βατραχανθρώπους, δυο αεροσκάφη Canadair, ένα C -130, ένα σκάφος του ΠΝ και μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, ενώ η Κύπρος θα διαθέσει ότι μέσα έχει.
Το σενάριο της άσκησης είναι η αντιμετώπιση σοβαρού επεισοδίου σε πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα κοιτάσματα είναι πολύ μεγάλα, τα συμφέροντα τεράστια και πρέπει να διασφαλιστεί πώς τίποτε δεν θα πάει στραβά. Αυτό θέλουν να εξασφαλίσουν οι Ισραηλινοί και δίνουν ιδιαίτερη βάση στο θέμα της ασφάλειας.
Φαίνεται λοιπόν πώς τα νερά της ανατολικής Μεσογείου «θερμαίνονται» και πάλι. Στην πορεία θα φανεί πόσο και με ποιο αποτέλεσμα.
 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger