Τις ζημιές που μετρά ήδη η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., καθώς και από την εισαγωγή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι οποίες θα επηρεάσουν πρωτίστως τον τουρισμό αλλά και την γεωργία, το εμπόριο και τις μεταφορές, εξέθεσαν οι εκπρόσωποι 14 παραγωγικών φορέων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞΠαναγιώτης Μίχαλος συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον ελληνικό τουρισμό, τις εξαγωγές και το εμπόριο αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειες της κρίσης . Οι παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
«Η κρίση επηρεάζει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας με τη Ρωσία, λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου και του περιορισμού των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα, ενώ οι κυρώσειςθα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον τουρισμό» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού,Γεωργίας, Εμπορίου και Μέσων Μεταφοράς. μέσων μεταφοράς, καθώς και 14 υφυπουργείων σε ανάλογους τομείς.
Τουρισμός – Μεταφορές
Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να δεχθεί ο τουρισμός. Εκπρόσωποι του κλάδου προβλέπουν ενδεχόμενο μείωσης των ρώσων επισκεπτών σε ποσοστό 10-30% σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά για τη Χαλκιδική η μείωση υπολογίζεται στο 15%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα έρχεται σε μια περίοδο που ανθίζει ο τουρισμός από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Μέσα στο 2013 ο αριθμός των ρώσων τουριστών ανήλθε στα 1,4 εκατομμύρια , σημειώνοντας αύξηση 45,9% σε σχέση με το 2012.
Σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών, που αναμένεται να επηρεάσει την εξαγωγή οπωροκηπευτικών και ψαριών. Το 11% των ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με την Ρωσία και το 20% περιστασιακά, με τις επιχειρήσεις να υποχρεώνονται πλέον να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους μέσω Λευκορωσίας, γεγονός που αυξάνει τόσο το χρόνο μεταφοράς όσο και το κόστος.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger