Άμεσα αναμένεται να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία ως απάντηση των ΗΠΑ στα όσα έχουν διαδραματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τόμαζ Σιεμόνιακ, μάλιστα, λέει ότι εντός της νέας εβδομάδας θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Οι λεπτομέρειες της αποστολής των στρατευμάτων θα διευθετηθούν από τα επιτελεία των δύο χωρών στο πλαίσιο της επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Με βάση τα λεγόμενα Σιεμόνιακ, η άμεση αντίδραση του ΝΑΤΟ στην ρωσική επιθετικότητα είναι σημαντική, αλλά σημαντικότερο ρόλο παίζει η σύναψη μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών ανάμεσα στην χώρα του, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η κυρίαρχη άποψη μέχρι σήμερα ήταν ότι πλέον δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρώπη, οπότε η αμερικανική παρουσία στην ήπειρο μας δεν ήταν αναγκαία», ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος.

«Όμως τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη επιστροφής των ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη ήταν ασφαλής όσο υπήρχε η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη».

Παράλληλα ο κ. Σιεμόνιακ αναφέρθηκε στην ανάγκη των χωρών της Ευρώπης να αναθεωρήσουν της αμυντικές τους δαπάνες προς τα πάνω. Όπως αποκάλυψε, στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αρχίζει να διαμορφώνεται μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, αναγνώρισε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι ένα θέμα που θα περάσει εύκολα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά έχει την πεποίθηση ότι «το ζήτημα αποκτά ορμή».

Όσον αφορά στη συμφωνία της Γενεύης ο Πολωνός υπουργός έμεινε στην γραμμή Ομπάμα, οτιι δηλαδή είναι πολύ νωρίς για να την κρίνουμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση του ότι «οι ειδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν εξελίχθησαν όπως είχαν σχεδιαστεί» και ως εκ τούτου «ο Πούτιν αποφάσισε να παίξει ένα πιο μακροχρόνιο παιχνίδι».

«Έχει στα χέρια του διαφορετικά εργαλεία για να επηρεάζει τα γεγονότα στην Ουκρανία», είπε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ δεν απέκλεισε και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως την «επιλογή που έχει ως εφεδρεία ο Πούτιν».

«Όμως τα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κόστη αυτής της επιλογής θα ήταν γιγαντιαία». Ο Πολωνός υπουργός άμυνας φρόντισε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Ρωσία θα βρει απέναντι της την Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέχρι πρόσφατα αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ, από την στιγμή που θα αποσυρθούν τα στρατεύματα του από το Αφγανιστάν, για να συμπληρώσει με νόημα, «τώρα ξέρουμε».


protothema.gr



Δημοσίευση σχολίου

Blogger