Στο εξελισσόμενο πολιτικό παιχνίδι «κατασκόπων»-«κοριών» και παρακολουθήσεων, ένα είναι σίγουρο… Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε «γεύμα εργασίας», με δύο σημαντικά στελέχη της ΕΥΠ, ένα εκ των οποίων με άμεση πρόσβαση και εξουσιοδότηση στη διαχείριση των επισυνδέσεων παρακολούθησης συνομιλιών, τους «κοριούς».

Αναπάντητα ερωτήματα

Η συνάντηση φαίνεται να έχει γίνει σε «ουδέτερο» σπίτι. Τα στελέχη της ΕΥΠ, που συναντήθηκαν μαζί του, έχουν και… συνδικαλιστική δράση. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή όμως είναι πολλά, καθώς δεν υπάρχει κανένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, κανόνας ή εξουσιοδότηση, που να «επιτρέπει» μια τέτοια συνάντηση. Ποιός ο σκοπός της; Συμφωνήθηκαν εκχωρήσεις εξουσιοδοτημένων αρμοδιοτήτων και με ποια ακριβώς ανταλλάγματα; Είχε ο κ. Μπαλτάκος πρόσβαση, ενδεχομένως και δικαίωμα κατοχής προϊόντων υποκλοπής; Και αν ναι για ποιούς;

Ο πρώην γενικός γραμματέας εκ της θέσεώς του, δεν είχε καμία αρμοδιότητα επί θεμάτων ΕΥΠ, κάτι που καθιστά τη συνάντηση το λιγότερο εξωθεσμική, εκτός και αν ήταν… φιλική, και πάλι όμως ανεπίτρεπτη, όταν ένα από αυτά τα στελέχη ασχολείται με θέματα κατασκοπείας τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ενδείξεις και οι …αποχωρήσεις

Ενα άλλο σίγουρο, ήταν η κυβερνητική υποψία-ένδειξη πιθανού «ακροδεξιού θύλακα», που είχε έρθει μετά τις 17 Σεπτεμβρίου 2013, την ημέρα δολοφονίας του άτυχου Παύλου Φύσσα από τον ακροδεξιό Γιώργο Ρουπακιά. Τότε, υπήρχε ανάγκη για το άνοιγμα των επισυνδέσεων παρακολούθησης συγκεκριμένων στελεχών του πολιτικού μορφώματος και μελών του. Επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου ήταν αυτές να «ανοίξουν» από τον άλλον υπερ-κοριό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Γιατί έγινε όμως αυτή η επιλογή;

Σε κρίσιμο πόστο των επισυνδέσεων-παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών και όχι μόνο, βρισκόταν ο αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Κούζηλος. Ηταν ο προϊστάμενος της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας που είχε και τη γενική ευθύνη των ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής, μέχρι τότε. Ο ίδιος είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών και στα αρμόδια τμήματα δίωξης οικονομικών εγκλημάτων και αρχαιοκαπηλίας. Το 2005 είχε υπηρετήσει από χαμηλότερη θέση στην Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ όταν προϊστάμενος εκεί ήταν ο κ. Ιωάννης Δικόπουλος που παραιτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., εξαιτίας «διαμάχης» που ανέκυψε για τις έρευνες που αφορούσαν τη δράση του πολιτικού μορφώματος στη Χαλκίδα.

Ο διευθυντής είναι μακρινός συγγενής-ξάδερφος του Νίκου Κούζηλου, Βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Πειραιώς, του οποίου έχει αρθεί η ασυλία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το απομακρυσμένο αλλά ορατό ενδεχόμενο ύπαρξης ή δημιουργίας «κρυφοχρυσαυγίτικης» ομάδας μέσα στην ΕΥΠ, προκάλεσε την απομάκρυνση του Αστυνομικού Διευθυντή. Κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έλεγαν χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν καλό» να υπάρχει αξιωματικός στη συγκεκριμένη υπηρεσία έστω και με «μακρινές συγγένειες» με βουλευτή του πολιτικού μορφώματος, την ώρα που εξελίσσονταν έρευνες για τις εγκληματικές δραστηριότητές του. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός διαφωνούσε με τον τρόπο της έρευνας που γινόταν για την εγκληματική οργάνωση και την νομιμότητά της.

Οι συμπτώσεις

Οπως και να έχει η απομάκρυνση του αξιωματικού, τώρα πλέον, συμπίπτει χρονικά, με τις βιντεοσκοπήσεις-υποκλοπές του Ηλία Κασιδιάρη, χωρίς κανείς, προς το παρόν, να μπαίνει στη διαδικασία εμπλοκής του αξιωματικού σε αυτές.
Ακόμη και σε επίπεδο ανεπιβεβαίωτων διαρροών, υπάρχουν σοβαρές πτυχές στην υπόθεση, μέσα κι έξω από την ΕΥΠ, καθώς αν η πολιτική ζωή του τόπου καθίσταται όμηρος ακροδεξιών και πρακτόρων τιθεται σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας.

Εως και πριν ξεσπάσει αυτή η υπόθεση, στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, λειτουργούσαν «οι πρώην Πασόκοι που έγιναν Ν.Δ, οι πρώην Πασόκοι που έγιναν ΣΥΡΙΖΑ, οι «προεδρικοί» Πασόκοι που… παρατηρούν, και οι «πρόσφατοι» Νεοδημοκράτες που επεξεργάζονται το… παιχνίδι!».

Οι διαρροές δίνουν και παίρνουν

Ακόμη και με τις υπάρχουσες πολιτικές «κάστες» στο εσωτερικό της ΕΥΠ, η ελάχιστη πιθανότητα ύπαρξης, ακόμη και εκκόλαψης, «κατάμαυρου δικτύου», πρέπει να αναχαιτιστεί-αποκρουστεί, άμεσα, υποστηρίζει το ίδιο πρώην στέλεχος.

Τις τελευταίες ημέρες οι διαρροές για «ακροδεξιό θύλακα» στα… σπλάχνα της ΕΥΠ, που παρακολουθεί ακόμη και τον πρωθυπουργό, δίνουν και παίρνουν. Παρόμοιο «αλισβερίσι» διαρροών αφορά τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών για τον ίδιο σκοπό. Το ίδιο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, δεν τις αποκλείει, αφήνει όμως ελάχιστα ποσοστά, να είναι αληθινές, υποστηρίζοντας πως σήμερα, με όλα αυτά τα τεχνικά μέσα αποτροπής, είναι πολύ δύσκολο να συμβούν, και ο μόνος τρόπος θα ήταν «δορυφορικός», αλλά όχι εσωτερικός…

Πηγή: thetoc.gr
crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger