Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας έχει ετοιμάσει η Ουάσιγκτον. Οπως ανακοίνωσε σήμερα οΜπαράκ Ομπάμα, οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν στις ρωσικές επιχειρήσεις αλλά και στους ρώσους πολίτες. Ο αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στη Μανίλα για είσημη επίσκεψη, είπε πως οι νέες κυρώσεις αποτελούν απάντηση στην «απροθυμία της Ρωσίας να τηρήσει τη διεθνή συμφωνία με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία» και στοχεύουν απ'ευθείας στους ρώσους πολίτες και τις ρωσικές επιχειρήσεις. Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης και τις εξαγωγές των hi-tech προϊόντων προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ομπάμα. Την λίστα των νέων κυρώσεων θα την ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που είναι ήδη σε ισχύ
Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας αμέσως μετά την απόφαση της Κριμαίας να ενωθεί με την Ρωσία. Στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε η περίφημη «μαύρη λίστα» με 11 ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, λίστα η οποία έκτοτε επεκτείνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα δεκάδες ρώσοι αξιωματούχοι να χαρακτηρίζονται ως «υπονομευτές της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας». Επιπλέον ο Λευκός Οίκος έχει αναστείλει τη συνεργασία του με το Κρεμλίνο στην διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης των καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και στη διαστημική βιομηχανία (εκτός από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS).
Υποστηρίζουν Ε.Ε., Βρετανία, G7, Καναδάς και Ιαπωνία
Επτά κορυφαίες βιομηχανικές χώρες συντάσσονται με τις ΗΠΑ και απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως λέει η ανακοίνωση των G7 που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο 25 Απριλίου.
Πρόκειται για τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και φυσικά των ΗΠΑ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν προειδοποίησαν πως δεν θα διστάσουν να προβούν στην επιβολή νέων κυρώσεων. Κατηγορούν τη Μόσχα πως δεν στηρίζει αποτελεσματικά την συμφωνία της Γενεύης, δεν έχει καταδικάσει τους αυτονομιστές που διαδηλώνουν στις πόλεις της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας «που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας» και επίσης πως «συνεχίζει να απειλεί με στρατιωτικές ασκήσεις στα ουκρανικά σύνορα».

http://gr.rbth.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger