Την αναζητούν χωρίς επιτυχία 15 χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες όμως η συζήτηση για την τεράστια κρυφή περιουσία του Ρώσου προέδρου έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, μετά τις αμερικανικές απειλές για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη στάση της στην ουκρανική κρίση.

Οι υποψίες για την ύπαρξη αυτής της κρυφής περιουσίας, την οποία πολλοί αναλυτές υπολογίζουν σε 70 δισεκ. δολάρια, ακολουθούν τον Ρώσο πρόεδρο από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας.

15 χρόνια την ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες

Παρόλα αυτά η 15ετής έρευνα, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, έχει αποτύχει παταγωδώς στο να εντοπίσει την παραμικρή απόδειξη ότι ο Πούτιν αποκρύπτει περιουσιακά στοιχεία, μέσω μυστικών μετοχών σε εταιρίες ενέργειας, γεγονός που θα αναδείκνυαν τον Ρώσο «τσάρο» στον πλουσιότερο ηγέτη του κόσμου.

Ο Πούτιν δηλώνει φτωχός
Ασφαλώς ο ο ίδιος ο Πούτιν, ο οποίος πέρυσι δήλωσε εισόδημα μόλις 102.000 δολάρια, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά αυτές τις φήμες. Μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους το 2008 ως «απλώς κουτσομπολιά που δεν αξίζει καν να συζητάμε. Είναι απλά σκουπίδια».

Ο Ομπάμα ψάχνει τους φίλους επιχειρηματίες
Καθώς όμως η Μόσχα κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία, ο Ομπάμα φέρεται να είναι έτοιμος να «χτυπήσει» τον Πούτιν εκεί που πονάει, δίνοντας εντολή να παγώσουν λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιριών και επιχειρηματιών που όπως όλα δείχνουν εκεί έχει «επενδύσει» τα χρήματα του ο απόλυτος ηγέτης του Κρεμλίνου, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times.

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg ο αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τόνι Μπλίνκεν. «Θα ερευνήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται στον εγγύτερο κύκλο του Πούτιν και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», δήλωσε στο πρακτορείο ο Μπλίνκεν.

Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο οι ΗΠΑ, αλλά κρατούν τα… καλύτερα για αργότερα

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε επτά κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντιδρώντας για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε 7 Ρώσους, περιλαμβανομένων 2 από τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται τώρα το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν και τον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

Τα ονόματα αξιωματούχων και εταιρειών αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα ήδη ανακοίνωσε ότι δεν έχει στόχο να πλήξει προσωπικά τον κ. Πούτιν.

Από την Ουάσινγκτον αναφέρουν πως στόχος δεν είναι ακόμη ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, οι ενέργειες που γίνονται, όπως αναφέρει το Reuters, αποσκοπούν στο να στήσουν έναν οικονομικό, κυρίως, κλοιό γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κρατούν ακόμη τα… καλύτερα για αργότερα, υπαινισσόμενος ότι υπάρχουν και πιο σκληρά μέτρα τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν εφόσον κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην Ουκρανία.

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger