Η παραλίγο κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου από αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων, μία σημαντική αποκάλυψη και επιτυχία της δικτυακής ειδησεογραφικής πύλης «parapolitika.gr» και του συναδέλφου Λεωνίδα Μπλαβέρη, θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος από την ελληνική πλευρά η οποία όμως θα πρέπει να αποφύγει να εξαγάγει λάθος συμπεράσματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελικόπτερο της τύπου MEKO-200 TN II τουρκικής φρεγάτας TCG F244 Barbaros η οποία «πραγματοποιούσε την κατά τα άλλα «αβλαβή διέλευση» εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν – οι πληροφορίες μας [parapolitika.gr] αναφέρουν κάτω των 10 ναυτικών μιλίων», αξιολογήθηκε από το τύπου Arleigh Burke αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Donald Cook DDG 75 ως απειλή (αφού δεν είχε εκδοθεί NOTAM ή άλλη ειδοποίηση για τη δραστηριότητα του) που προειδοποίησε τρεις φορές για την άμεση κατάρριψη του.
Η ιδιαιτερότητα του USS Donald Cook
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Donald Cook DDG 75 είναι τύπου Arleigh Burke και ανήκει στην έκδοση Flight II. Όμως το οικονομικό έτος 2012 το πλοίο σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA: Missile Defense Agency) αναβαθμίστηκε με την έκδοση AEGIS BMD 3.6.1 και τη δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) ώστε να μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας AEGIS Ballistic Missile Defense System.
Το αντιτορπιλικό USS Donald Cook DDG 75 μαζί με άλλα τρία ομοιότυπα και ομοίων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος βαλλιστικής άμυνας EPAA(European Phased Adaptive Approach: ευρωπαϊκή, σταδιακή, προσαρμοζόμενη προσέγγιση) και κατά συνέπεια αποτελεί για τις ΗΠΑ επιχειρησιακό μέσο πολύ υψηλής αξίας.
Υπενθυμίζεται, ότι τα τέσσερα αντιτορπιλικά πρόκειται να ναυλοχούν μόνιμα στη Rota της Ισπανίας και θα επιχειρούν (εκτελώντας τετράμηνης διάρκειας περιπολίες στη λεκάνη της Μεσογείου) υπό τον έλεγχο της 60ης Μοίρας Αντιτορπιλικών (Destroyer Squadron 60).
Το USS Donald Cook DDG 75 ήταν το πρώτο αντιτορπιλικό που κατέπλευσε στη Rota στις 11 Φεβρουαρίου 2014 (απ’ όπου και η συνημμένη φωτογραφία, ενώ το βίντεο αφορά την έναρξη της πρώτης περιπολίας). Στις 27 Μαρτίου 2014 το πλοίο στο πλαίσιο της παρθενικής του περιπολίας στη Μεσόγειο επισκέφθηκε τη Σούδα.
Οι κανόνες εμπλοκής υφίστανται για να τηρούνται
Η απόλυτη αντίδραση του USS Donald Cook DDG 75 στην παράνομη πτητική δραστηριότητα του τουρκικού ελικοπτέρου (που οι Τούρκοι, ευτυχώς για αυτούς, επέλεξαν να μην αγνοήσουν), σαφώς εδράζεται στην ιδιαίτερη σημασία του πλοίου αλλά αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη μίας πραγματικότητας που στη χώρα μας έχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε. Το αντιτορπιλικό με βάση τους κανόνες εμπλοκής (ROE: Rules of Engagement) που του είχαν καθορισθεί είναι βέβαιο ότι θα κατέρριπτε το τουρκικό ελικόπτερο χωρίς καμία αμφιταλάντευση. Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί όταν υιοθετούν συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής θεωρούν δεδομένο ότι θα τους εφαρμόσουν. Σε αντιπαραβολή, ας θυμηθούμε τις μνημειώδεις συζητήσεις περί εθνικών κανόνων εμπλοκής στην κρίση των Ιμίων αλλά και τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» που τόσο συχνά επικαλούνται διάφοροι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που… οι γραμμές ζαλίστηκαν και παραπατάνε!
Οι Αμερικανοί το έκαναν για τις… ΗΠΑ
Η αμερικανική αντίδραση, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί από την ελληνική πλευρά ως ένδειξη, υπόνοια ή οτιδήποτε άλλο, σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της τουρκικής φρεγάτας και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα τους και το μόνο που μπορεί να διδαχθεί η ελληνική πλευρά είναι ότι αποτροπή (deterrence) χωρίς εφαρμογή της θέλησης για υλοποίηση των αντιποίνων που καθορίζονται με σκοπό να σταματήσουν τον αντίπαλο από την ανάληψη συγκεκριμένης δραστηριότητας, αποτελεί όχι μόνο κενό γράμμα αλλά ολισθηρή οδό, που τελικά καταλήγει στο χείλος του γκρεμού ή και τον γκρεμό.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΝΑΔΕΛΦΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΠΛΑΒΕΡΗ:
«Παραλίγο οι Αμερικανοί να ρίξουν τουρκικό ελικόπτερο! Tι συνέβη χτες στο Αιγαίο…»
ΠΗΓΗ: «http://www.parapolitika.gr/»
Πολύ σοβαρή εξέλιξη μπορούσε να έχει η χθεσινή άκρως προκλητική ενέργεια των Τούρκων στο Αιγαίο και αυτό όχι από τους Έλληνες αλλά από τους…Αμερικανούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «parapolitika.gr» από έγκυρη πηγή.
Αυτό γιατί ενώ η τουρκική φρεγάτα “Barbaros” πραγματοποιούσε την κατά τα άλλα «αβλαβή διέλευση» εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν – οι πληροφορίες μας αναφέρουν κάτω των 10 ναυτικών μιλίων – έπλεε στα διεθνή ύδατα το υπερσύγχρονο πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS “Donald Cook” (DDG-75), κλάσεως “Arleigh Burke” και εξοπλισμένο με σύστημα “Aegis” του Αμερικανικού Στόλου.
Οι Τούρκοι φυσικά δεν ενημέρωσαν τους Αμερικανούς για τις προθέσεις τους, οι οποίοι με τα υπερσύγχρονα συστήματα του σκάφους διαπίστωσαν έκπληκτοι να απονηώνεται από την τουρκική φρεγάτα το οργανικό της ελικόπτερο, να πετά στην ευρύτερη περιοχή και να πραγματοποιεί επιθετικές ενέργειες, συνασκούμενο με τη φρεγάτα του, χωρίς να έχει εκδοθεί κάποια σχετική ΝΟΤΑΜ ή έστω και κάποια ειδοποίηση.
Επειδή οι καιροί είναι πολύ «περίεργοι» και πλοία του Αμερικανικού στόλου στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν έχουν προσβληθεί από τρομοκράτες αλλά και οι ίδιοι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν έχουν χτυπήσει (πολιτικό) αεροσκάφος που εξέλαβαν ως «ύποπτο», αμέσως ενεργοποίησαν τα συστήματά τους και – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – απεύθυναν τρεις τουλάχιστον ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προς το τουρκικό ελικόπτερο να δηλώσει τα στοιχεία του και να προσνηωθεί αμέσως, αλλιώς θα εθεωρείτο εχθρικό και θα ριχνόταν εναντίον του βλήμα στο πλαίσιο των μέτρων αυτοάμυνας του Αμερικανικού πολεμικού.
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται από τους Αμερικανούς «θερμή περιοχή» με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των σκαφών τους και το ΝΑΤΟ έχει εδώ και πολλά χρόνια σε εξέλιξη – έστω και αν έχει ατονίσει σε σχέση με το παρελθόν – επιχείρηση για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή.
Εννοείται ότι οι Τούρκοι όταν συνειδητοποίησαν πως εξελισσόταν η όλη πρωτοφανής προκλητική σε βάρος της Ελλάδος ενέργειά τους, διέταξαν την προσνήωση του ελικοπτέρου στο μητρικό του πλοίο και την απομάκρυνση του τελευταίου από την περιοχή, κάτω από την διακριτική ελληνική (και όχι μόνο) ηλεκτρονική… «καταγραφή» των γεγονότων.www.

defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger