Πέθανε ο άνθρωπος που είχε στο σπίτι του 1.400 έργα τέχνης λάφυρα των Ναζί
Πέθανε στο Μόναχο ο 81χρονος γιος ενός εκ των μεγαλύτερων συλλεκτών έργων τέχνης του Χίτλερ, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον των περίπου 1.400 έργων τέχνης που προς έκπληξη των αρχών βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια στο σπίτι του.

Ο Cornelius Gurlitt πέθανε το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του στο Μόναχο, παρουσία του γιατρού του και των οικιακών του βοηθών και μην έχοντας παιδιά για να τους κληροδοτήσει τα έργα που ο πατέρας τους είχε λεηλατήσει κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αναμένεται να αρχίσει δικαστικός αγώνας από τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ώστε να πάρουν πίσω τα έργα που κάποτε άνηκαν στην οικογένειά τους.

Το γεγονός ότι τα εύρηματα παρέμειναν λαθραία για σχεδόν δύο χρόνια μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να πράξει τα δέοντα ώστε να αναγκάσει τον Gurlitt να επιστρέψει τα έργα τέχνης στους κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών τους, είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να γίνει στόχος επικρίσεων από τις ΗΠΑ , τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Ο Gurlitt είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ενώ ο κλεμμένος θησαυρός που βρέθηκε στο σπίτι του περιλάμβανε μεταξύ άλλων ανυπόγραφα έργα σε χαρτί και πίνακες μεγάλης αξίας. Ανάμεσα στους πίνακες είναι και ένα πορτρέτο του Henri Matisse, το οποίο σύμφωνα με εκτιμητές τέχνης που ειδικεύονται στον Matisse θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια σε κάποια δημοπρασία. 

Τον πίνακα διεκδικούν οι κληρονόμοι του διάσημου εμπόρου γαλλικής τέχνης Paul Rosenberg, συμπεριλαμβανομένης και της Anne Sinclair , διακεκριμένης Γαλλίδας δημοσιογράφου και πρώην συζύγου του πρώην Διεθνούς επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss - Kahn.



Πηγή: Πέθανε ο άνθρωπος που είχε στο σπίτι του 1.400 έργα τέχνης λάφυρα των Ναζί 

www.newmoney.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger