Με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις "απαντά" απο σήμερα  η αμερικανική στρατηγική Διοίκηση στις πρόσφατες ασκήσεις των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Οι ασκήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την εμπλοκή τουλάχιστον 10 στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 Stratofortresses  και 6 stealth B-2A Spirit πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η άσκηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 12 έως και τις 16 Μαΐου και ως στόχο θα έχει την «ανίχνευση και την αποτροπή στρατηγικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή η αμερικανική Στρατηγική Διοίκηση USSTRATCOM  (United States Strategic Command).

«Η άσκηση πρόκειται να δώσει μοναδικές ευκαιρίες στην εμπλοκή σε αυτή όλων των σύγχρονων συστημάτων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της αποστολής μας. 
Η συνεχής προσοχή και επένδυση στις στρατηγικές δυνατότητες θα επιτρέψουν στην STRATCOM να αποτρέπει, αποθαρρύνει αλλά και νικά όλες τις παρούσες αλλά και μελλοντικές απειλές απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της», ανέφερε σχετικά ο ναύαρχος  Cecil Haney επικεφαλής στην της Διοίκησης.

Η STRACOM  είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο διάστημα (δορυφόροι) της παγκόσμιας κρούσης, της αντιβαλλιστικής Άμυνας, των δικτύων επικοινωνιών και φυσικά των πυρηνικών όπλων.

Αν και σύμφωνα με την STRATCOM η άσκηση δεν έχει «καμία σχέση με τα διαδραματιζόμενα σήμερα στη διεθνή σκηνή» εντούτοις αυτές αποτελούν αντίδραση στις ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής που πραγματοποίησε η Ρωσία στις 8 Μαΐου και τις οποίες επέβλεψε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

Δεν έχει γίνει γνωστό αλλά θεωρείται βέβαιο πως στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν και μονάδες βαλλιστικών πυραύλων σε σιλό όπως και υποβρύχια SSBN του Ναυτικού, όλα ενταγμένα στην STRATCOM.

Η τελευταία περιλαμβάνει στην σύνθεσή της, σε ότι αφορά την Αεροπορία τόσο την AFGSC  (Air Force Global Strike Command)  όσο και την AFSPC (Air Force Space Command).

Στην AFGSC η οποία είναι ουσιαστικά η συνέχεια και διάδοχη Διοίκησης της «ψυχροπολεμικής» στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης (SAC) ανήκουν όλες οι μονάδες των βομβαρδιστικών B-52H και B-2A Spirit και οι τρεις Πτέρυγες βαλλιστικών βλημάτων LGM-30G Minuteman III.





www.defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger