Τον δίαυλο Καρπάθου-Ρόδου στο Ν.Αιγαίο, ο οποίος έιναι κρίσιμης σημασίας ως προς τον έλεγχο της Α.Μεσογείου για το Πολεμικό Ναυτικό έχουν "κλειδώσει" οι Τούρκοι αυτή την στιγμή με την ανάπτυξη μεγάλων αεροναυτικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή αναλογη κίνηση αποκοπής των νησιών του Α.Αιγαίου από την Λέσβο μέχρι τη Σάμο εκτελεί το τουρκικό Ναυτικό στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στο μεν δίαυλο Καρπάθου-Ρόδου μεταξύ της νήσου Σαρίας στα βόρεια της Καρπάθου και της Ρόδου συνωθούνται περι τα 10 τουρκικά πλοία επιφανείας τουλάχιστον  2 υποβρύχια μπάινουν και βγαίνουν στην δεσμευμένη περιοχή, 4 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και δύο CΝ235 ναυτικής συνεργασίας-ηλεκτρονικού πολέμου.

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων του τουρκικού Ναυτικού, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Η τουρκική Ακτοφυλακή διαθέτει 17 συνολικά πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και 4 ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών – υποκλοπών.

Στην άσκηση που έχει διακλαδικό χαρακτήρα, συμμετέχει η τουρκική Αεροπορία έχοντας διαθέσει 8 μαχητικά αεροσκάφη και 1 αεροσκάφος ρυμούλκησης εναέριου στόχου.

Το τελευταίο αυτό δεδομένο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών και εκτοξεύσεις πυραύλων (αντιαεροπορικών και ενδεχομένως αέρος-αέρος). 



defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger