Μοναχικός, ατρόμητος, σύνθετος και παράδοξος χαρακτηρίζεται ο ηγέτης της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου, υπεύθυνος για την απαγωγή άνω των 200 μαθητριών.
Ο Νιγηριανός αναλυτής Αμπντουλάχι Τασίου Αμπουμπακάρ χαρακτήρισε τον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ «μοναχικό, ατρόμητο και σύνθετο». Προσθέτει ότι είναι «κατά το ήμισυ θεολόγος και κατά το άλλο ήμισυ γκάνγκστερ».
Ο Αμπ. Σεκάου, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, γεννήθηκε στο χωρίο Σεκάου της Νιγηρία, μαθήτευσε δίπλα σε κληρικό και στη συνέχεια σπούδασε Νομικές και Ισλαμικές Επιστήμες στο κολλέγιο της πολιτείας Μπόρνο στη Νιγηρία.
Γνωρίστηκε με τον ιδρυτή της Μπόκο Χαράμ Μοχάμαντ Γιουσούφ μέσω ενός κοινού φίλου, του Μαμάν Νουρ.
Και οι τρεις ήταν φοιτητές θεολογίας με τις πληροφορίες να περιγράφουν το Σεκάου ως τον πιο ήσυχο, αλλά και τον πιο ριζοσπαστικό από του τρεις.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο που έχει πρόσβαση στην Μπόκο Χαράμ ο Αμπ. Σεκάου πιστεύει πως οτιδήποτε μπορεί να θυσιαστεί για την πίστη.
Χαρακτηρίζεται «ανελέητος» και έχει δηλώσει ότι απολαμβάνει να σκοτώνει οποιονδήποτε τον διατάξει ο Θεός, όπως απολαμβάνει να σκοτώνει κοτόπουλα και κριάρια.
Είναι μοναχικός και δεν επικοινωνεί άμεσα με τους στρατιώτες της οργάνωσης, παρά μόνο μέσω λίγων έμπιστών του, σημειώνουν αναλυτές.
Η δομή της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένη, με την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μέλη της.
Ο Αμπ. Σεκάου ανέλαβε την αρχηγία της οργάνωσης το 2009 μετά τη δολοφονία του ιδρυτή της από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
 Ριζοσπαστικοποίησε την Μπόκο Χαράμ, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει εντείνει την αιματηρή δράση της.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει ότι η δράση της Μπόκο Χαράμ έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 3.000 άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο νιγηριανός στρατός έχει ανακοινώσει αρκετές φορές το θάνατό του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει διαψευστεί.
Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει 7 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται.


www.naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger