Πιέζοντας ελαφρά ένα δάκτυλο πάνω σε μία ταινία που έχει την ανάλογη επικάλυψη, εμφανίζονται άμεσα κόκκινες τελείες που αντιπροσωπεύουν τους πόρους.


Το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μέθοδο ταυτοποίησης ενός ατόμου. Ωστόσο, επιστήμονες στην Κορέα ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να χαρτογραφήσουν το ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα.
Η κλασσική μέθοδος αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος περιλαμβάνει σπείρες, βρόχους και καμάρες που σχηματίζονται ακανόνιστα και μοναδικά στο άκρο του δακτύλου μας. Επιστήμονες στην Κορέα στην ουσία έκαναν ακόμη πιο σχολαστική «έρευνα» εντοπίζοντας τους μικροσκοπικούς πόρους απ’ όπου εξάγεται ο ιδρώτας.
Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων πόρων μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση ακόμη και παλαιών τμημάτων αποτυπώματος ηλικίας τουλάχιστον μίας δεκαετίας, για τα οποία με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση.
Όπως ανακοίνωσε ο Jong-Man Kim του Πανεπιστημίου Hanyang της Νοτίου Κορέας, τα αποξηραμένα υπολείμματα ιδρώτα σε χαρτί ηλικίας δέκα ετών μπορούν ακόμη και σήμερα να δώσουν ένα μοτίβο των πόρων του δέρματος, στην περιοχή του δακτυλικού αποτυπώματος. Αρκούν 20 έως 40 πόροι για να μπορέσει να γίνει ασφαλής ταυτοποίηση ενός ατόμου.
Η ερευνητική ομάδα του Kim δημιούργησε και μία ασφαλή μέθοδο για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων που καταγράφουν τους ιδρωτοποιούς πόρους του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται ένα ειδικό πολυμερές υλικό το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με το νερό αλλάζει χρώμα.
Έτσι, πιέζοντας ελαφρά ένα δάκτυλο πάνω σε μία ταινία που έχει την ανάλογη επικάλυψη, εμφανίζονται άμεσα κόκκινες τελείες που αντιπροσωπεύουν τους πόρους. Με τον τρόπο αυτό τα «νέα» αποτυπώματα μπορούν να συγκριθούν με τμήματα παλαιότερων αποτυπωμάτων, που ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα λόγω μικρού μεγέθους.

www.naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger