Πρώτο κόμμα στις ευρωκλογές στη Βρετανία αναμένεται να αναδειχθεί το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστό για τον ευρωσκεπτικισμό του και τον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει κατά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης της Άνγκελα Μέρκελ.

Αν και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) περιγράφεται στη χώρα μας, από τα συστημικά ΜΜΕ, ως «ξενοφοβικό και εθνικιστικό», οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ναζιστικό ή ακροδεξιό – χουντικό ελληνικού τύπου. Μάλλον είναι ένα παραδοσιακό εθνικιστικό κόμμα δίχως κάτι αντίστοιχο στην εγχώρια πολιτική σκηνή για να το συγκρίνουμε ή να το παρομοιάσουμε.

Οι κάλπες στη Βρετανία άνοιξαν στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα για να εκλεγούν οι 73 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00.

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται ότι οδεύει να καταλήξει τρίτο.

Συνολικά εφτά χώρες ψηφίζουν πριν από την 25η Μαΐου. Αυτές είναι: η Βρετανία και η Ολλανδία, που ψηφίζουν σήμερα, η Ιρλανδία που ψηφίζει αύριο Παρασκευή και οι Σλοβακία, Μάλτα και Λιθουανία που ψηφίζουν μεθαύριο Σάββατο. Τέλος στην Τσεχία, οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους τόσο στις 23 όσο και στις 24 Μαΐου. Οι υπόλοιπες 21 χώρες ψηφίζουν την Κυριακή.


www.tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger