Στην κατάσχεση μια αλεπούς που ζούσε ως κατοικίδιο μέσα σ’ ένα κατάστημα ξυλείας στη Νέα Ιωνίας της Αττικής προχώρησε την περασμένη Τρίτη το …
Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης.

Μια γυναίκα που πέρασε από το εργαστήριο διαπίστωσε ότι μέσα σε αυτό περιφέρεται μια αλεπού. Απευθύνθηκε στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για να καταγγείλει το γεγονός και έτσι στις 20 Μαΐου η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του κέντρου περίθαλψης Δέσποινα Χατζηνικολάου, ο εθελοντής Τζίμης Κόμης και δύο ανακριτικοί υπάλληλοι του Δασαρχείου Πεντέλης προχώρησαν στην κατάσχεση του άγριου ζώου.

Ο άνθρωπος, που το κρατούσε αιχμάλωτο, αλλά το φρόντιζε ως κατοικίδιο το παρέδωσε πρόθυμα και χωρίς να φέρει αντίρρηση. Εξήγησε μάλιστα ότι το είχε βρει τραυματισμένο όταν ήταν μωρό.

Αφού το περιέθαλψε το κράτησε και ζούσε μαζί του ως κατοικίδιο παίζοντας με τα γατιά και τα σκυλιά της οικογένειας.

Αν και ήταν σε γνώση του ότι αυτό είναι παράνομο, αφού η αλεπού είναι άγριο ζώο, εντούτοις δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη με τις αρχές γι’ αυτό και το κράτησε.

Η αλεπού είναι ήδη τριών ετών και μάλιστα ήταν εκτός από φροντισμένη και εμβολιασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι ο κτηνίατρος, ο οποίος την εμβολίασε – για να μην χάσει τον πελάτη – συνέβαλε στην αιχμαλωσία του άγριου ζώου!

Εις βάρος του άνδρα, που κατείχε την αλεπού, κατατέθηκε μήνυση γιατί μπορεί οι προθέσεις του να ήταν οι καλύτερες όμως θέλοντας να βοηθήσει το ζώο το καταδίκασε να ζει για πάντα σε καθεστώς αιχμαλωσίας, αφού στο φυσικό περιβάλλον – καθώς δεν έμαθε να κυνηγάει – δεν μπορεί να επιβιώσει.




Η αλεπού που παραδόθηκε απο το Δασαρχείο Πεντέλη στους φιλόζωους εθελοντές μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα.

Η άγνοια για τέτοιους είδους ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Αν βρείτε άγριο ζώο το οποίο χρειάζεται βοήθεια απευθυνθείτε στο αρμόδιο Δασαρχείο, στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Αθήνα: 6979914851, Θεσσαλονίκη: 6978361682) της περιοχής σας, στην ΑΝΙΜΑ (Αθήνα: 2109510075, 6972664675), σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο και ζητήστε συμβουλές.

Τα άγρια ζώα δεν είναι κατοικίδια και είναι εγκληματικό να προσπαθούμε να τα εξημερώσουμε καθώς έτσι τα καταδικάζουμε σε ισόβια αιχμαλωσία.



zoosos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger