Ο Αντώνης Σπίνουλας μιλάει αποκλειστικά στο artifex magazine για την παράσταση «Η Επανάσταση των pornstars», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Βαφείο».

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το θεατρικό έργο «Η Επανάσταση τωνpornstars» και γιατί δώσατε αυτό τον τίτλο;
«Η επανάσταση των Pornstars»: αυτός ο τίτλος κυμαίνεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο ζητά από τους ανθρώπους να επαναστατήσουν στην κοινωνία που καταρρέει παρασέρνοντας μαζί της όλες τις ευγενικές αξίες που έχουμε μέσα μας. Σε δεύτερο επίπεδο, οι επαναστάτες είναι οι ιδέες που έρχονται από τον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα για να μας εξηγήσουν την ουσία τους. Για να το εξηγήσω καλύτερα θα δανειστώ την ιστορία του μύθου της Βαβέλ που ο χτίστης ζήταγε τούβλο και ο εργάτης του έφερνε λάσπη. Ο εργάτης τούβλο άκουγε αλλά επειδή η ουσία της λέξης είχε χαθεί, έφερνε λάσπη. Επομένως, η ιστορία του πύργου της Βαβέλ θέλει να μας πει ότι οι έννοιες έχασαν την «ουσιαστική» ουσία τους και οι άνθρωποι τις αντιλαμβάνονται όπως αυτοί θέλουν. Γι' αυτό και το έργο μας ξεκινά με τη φράση της Σοφίας: «Σοφία είναι ονομάτων επίσκεψης».
Ένιωσα την υποχρέωση βλέποντας τη χώρα μου και έναν ολόκληρο πλανήτη να υποφέρει να γράψω ένα έργο το οποίο να αφορά τον πόλεμο της ψυχής και ίσως τον τρόπο λύτρωσής της. Αυτό το έργο προσπαθεί να μας μεταμορφώσει σε μια ανώτερη συνειδητότητα που στοχεύει στην εξέλιξη του ανθρώπου μέσω της αυτογνωσίας. Προσπαθώ να εξηγήσω πως ο σεβασμός, η αγάπη και η ηθική είναι η ουσία της μεταμόρφωσής μας σε ανώτερα επίπεδα εξέλιξης. Το έργο αυτό δεν δίνει μόνο συμβουλές ηθικής αλλά και πρακτικές θάρρους. Η ουσία του έργου αφορά στο μεγάλο μυστικό που είναι κρυμμένο από τους ανθρώπους. Δηλαδή πώς ο θνητός άνθρωπος θα περάσει στην αθανασία και στη θέωση.

Ποια φιλοσοφικά ρεύματα έχουν επηρεάσει τη σκέψη σας;
Όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα έχουν επηρεάσει τη σκέψη μου. Κάθε φιλόσοφος είναι και ένα κομματάκι του παζλ που σε βοηθάει να ανακαλύψεις το χαμένο μυστικό. Οι φιλόσοφοι ήταν ανώτερα πλάσματα τα οποία είχαν μυηθεί στα αρχαία μυστήρια και ήταν γνώστες του μυστικού. Έκρυψαν το μυστικό τους μέσα σε αλληγορίες γιατί ο δρόμος προς τη θέωση δεν έπρεπε να δοθεί σε όλους τους ανθρώπους.

Με ποιο τρόπο πρέπει να επαναστατήσει ο σημερινός άνθρωπος στην εποχή μιας ύπουλης κρίσης;
Η μόνη αληθινή επανάσταση είναι η επανάσταση της αγάπης και του σεβασμού. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ με πόλεμο και βία. Και η επανάσταση είναι προσωπική μας υπόθεση. Πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας και να «σκοτώσουμε» τις εγωιστικές σκέψεις μιας κοινωνίας που μας υποχρέωσαν να σεβαστούμε. Και όλοι μαζί με σεβασμό και αγάπη να επαναστατήσουμε στο άδικο. Χρειάζεται μια επανάσταση λουλουδιών.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η αρχαία ελληνική τραγωδία και ιδιαίτερα οι «Βάκχες» του Ευριπίδη;
Τα αρχαία ελληνικά κείμενα ήταν και αυτά γραμμένα από μυημένους στο μυστικό της αθανασίας. Κάθε κείμενο και κάθε μύθος είναι ένα εγχειρίδιο αποκρυπτογράφησης που προσπαθεί να σε βοηθήσει να μάθεις τον τρόπο και τη διαδικασία αφύπνισης από τον υλικό κόσμο. Για παράδειγμα: όπως η κάμπια θα γίνει χρυσαλίδα και μετά πεταλούδα έτσι και στις «Βάκχες» του Ευριπίδη ο Πενθέας θα δολοφονηθεί από τη μάνα του, Αγαύη και θα μεταμορφωθεί σε Διόνυσο.

Η σκηνοθεσία του έργου έχει ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Μιλήστε μου για την επίδραση των Μουνκ και Ντελακρουά.
Προσπαθήσαμε μαζί με το Νίκο Γιαννίκα να σκηνοθετήσουμε μια παράσταση, η οποία θα έχει τα στοιχεία από διάφορους μυημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Τον πίνακα του Ντελακρουά, «Η ελευθερία», τον είδαμε σαν μια εσωτερική μάχη του κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να ελευθερωθεί από τα δεσμά μιας κοινωνίας που μας έχει προγραμματίσει να ζούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Είναι μια μάχη του συλλογικού ασυνείδητου με το υποσυνείδητο που κρύβουμε μέσα μας. Μέχρι που, στο τέλος, έρχεται η ελευθερία ως φώτιση και όλη η ύπαρξή μας ελευθερώνεται από τα δεσμά του εγωισμού.
Ο πίνακας του Μουνκ «Η κραυγή» εκφράζει την κραυγή ενός ανθρώπου που συνειδητοποιεί για πρώτη φορά ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος πέρα από αυτόν που ζούμε. Αυτός είναι ο κόσμος που έχουν δει όλοι οι μυημένοι. Είναι ο κόσμος της φώτισης. Ο ήρωας του πίνακα πιάνει το κεφάλι του γιατί δεν μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι του έχουν κρύψει έναν τόσο υπέροχο κόσμο.

Πώς ανταποκρίνεται το κοινό; Κατανοεί το υποδόριο χιούμορ του έργου;
Η γνώμη μου είναι, από αυτά που έχω εισπράξει, ότι το κοινό είναι πολύ ευχαριστημένο, ανταποκρίνεται θετικά και με πολλούς από αυτούς συζητάμε διάφορα θέματα που αφορούν την αποκωδικοποίηση των συμβολισμών του έργου. Πάρα πολλοί θεατές μας έχουν πει ότι έχουν ταυτιστεί με τις ιδέες του έργου, ότι αισθάνθηκαν να τους μιλά η δική τους εσωτερική ύπαρξη μέσα από τα λόγια μας. Και γενικά αισθάνομαι ότι όχι μόνο το υποδόριο χιούμορ κατανοούν αλλά και αρκετές ιδέες του έργου.

Έχετε κάνει δύο ταινίες. Μιλήστε μου για τη σχέση σας με τον κινηματογράφο.
Σε αυτόν τον κόσμο η μεγαλύτερη μάχη που γίνεται είναι μεταξύ ιδεών. Υπάρχουν οι «καλές» ιδέες και οι «κακές». Εμείς οι καλλιτέχνες, σαν εργάτες του πνεύματος, έχουμε υποχρέωση μέσα από τα έργα μας να δείχνουμε το δρόμο της ηθικής και της εξέλιξης. Επομένως ο κινηματογράφος είναι το καλύτερο μέσο για να διαδοθεί οποιαδήποτε καινούρια ιδέα.

Τι σας παρακίνησε ν' ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Δεν μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο!

Γιατί αφήσατε το επάγγελμα για κάποια χρόνια;
Είχα μια ιδιαίτερη εμπειρία στα βουνά της Αρκαδίας. Βίωσα να υπάρχω και σε μία άλλη διάσταση. Αισθάνθηκα ότι είδα άλλον έναν κόσμο μαζί με αυτόν που βλέπουμε τώρα, αλλά το περίεργο ήταν ότι σε αυτόν τον κόσμο ένιωθα πλήρης. Ένα συναίσθημα που δεν το είχα ξαναζήσει ποτέ έως τότε στη ζωή μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι τρελάθηκα. Μετά από αυτό αποφάσισα να μελετήσω τι ήταν αυτό που μου συνέβη  και να επαναπροσδιορίσω την έννοια του εαυτού μου.

Σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός. Με αυτή τη σειρά τα βάζετε;
Όποιον κι αν ρωτήσεις, το ίδιο θα σου απαντήσει!

Η σχέση σας με τη θρησκεία;
Πιστεύω ότι κάθε ιερό βιβλίο σε όποια θρησκεία κι αν ανήκει προσπαθεί να σου εξηγήσει το δρόμο πώς να ξανασυναντήσεις το Θεό, πώς να ξαναγίνεις Θεός. Γι' αυτό και όλα τα ιερά βιβλία είναι εφτασφράγιστα που σημαίνει ότι έχουν εφτά νοήματα. Θρησκεία είναι αγάπη. Όλες οι θρησκείες είναι βασισμένες στην αγάπη.

Πώς ορίζετε την κόλαση;
Ξέρεις ποια είναι η διαφορά του παράδεισου και της κόλασης; Στην κόλαση όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί, ηγέτες για να οδηγήσουν τους υπόλοιπους στο «σωστό» δρόμο. Στον παράδεισο κανένας δε θέλει να είναι ηγέτης, γιατί εκεί έχει την υποχρέωση να περνάν όλοι καλά!

«Η αμαρτία είναι δίψα για γνώση;»
Πριν εξηγήσω την αμαρτία θα ήθελα να εξηγήσω τι είναι λογική. Λογική είναι η κατάσταση στην οποία όλοι συμφωνήσαμε. Δηλαδή εν καιρώ ειρήνης το να σκοτώσεις είναι αμαρτία και άδικο. Εν καιρώ πολέμου γιατί η λογική αλλάζει και όσο πιο πολλούς σκοτώνεις γίνεσαι ήρωας; Ας δούμε τι είναι και η αμαρτία. Η αμαρτία είναι αυτό που σε καίει μέσα σου καθημερινά και σου ζητάει να κατακτήσεις αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Αλλά η παγίδα είναι: τι είναι αυτό θα που σε κάνει ευτυχισμένο; Νομίζουμε ότι αν επιβεβαιώσουμε τον εαυτό μας με εμπειρίες θα βρούμε αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά αυτό το κάτι δεν είναι ούτε η απιστία, ούτε τα λεφτά, ούτε η χλιδή, ούτε η εξωτερική εμφάνιση. Γιατί υπάρχει μια μαύρη τρύπα μέσα στη ψυχή μας που θέλει να τα κατασπαράξει όλα. Αυτή είναι η υπέρτατη αμαρτία.Ο τρόπος που θα κλείσει αυτή η μαύρη τρύπα μέσα μας. Αμαρτία είναι η ουσία της εξέλιξης. «Σκεφτείτε ένα σύμπαν χωρίς αμαρτία, ένα σύμπαν χωρίς εσάς, αυτό δεν θα ήταν σύμπαν, αυτό θα ήταν τάφος». Επομένως, ναι! Αμαρτία είναι η δίψα για γνώση.

Φοβάστε τον θάνατο;
Όχι, τον θάνατο έτσι όπως τον εννοείς δεν τον φοβάμαι!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Δεν φοβάμαι τίποτα! Μόνο τον εαυτό μου.

Πιστεύετε στη μετενσάρκωση;
Πιστεύω στη μετενσάρκωση αλλά να εξηγήσω τι εννοώ. Θεωρώ ότι η ψυχή του ανθρώπου όταν πεθαίνει παίρνει μια μεγάλη απόφαση ελεύθερης βούλησης. Αποφασίζει αν θα ανέλθει σε ανώτερες διαστάσεις, όπως ο παράδεισος ή θα συνεχίσει το ταξίδι του στον κόσμο μας θέλοντας να ικανοποιηθεί από εμπειρίες που δεν τις έχει ξαναζήσει ακόμα ή που θέλει να τις ξαναζήσει. Επομένως ο Θεός, που είναι η αγάπη, δεν μας αναγκάζει σε κανένα κύκλο μετενσάρκωσης. Μετενσάρκωση είναι η άβυσσος της ψυχής που θέλει να μάθει τα πάντα, γιατί η ψυχή είναι θηλυκό και συλλαμβάνει.

Δώστε μου έναν ορισμό για την έννοια της αλήθειας.
Υπάρχουν πολλές αλήθειες. Η αλήθεια που είναι κρυμμένη πίσω από ένα ψέμα, η αλήθεια που είναι κρυμμένη σα μυστικό, η μισή αλήθεια, η αλήθεια που δεν λέγεται γιατί πονάει, αλλά εγώ θα μιλήσω για την Αλήθεια! Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα πλάσμα που τρώει, κάνει sex και δουλεύει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε γιοι και κόρες Θεού που σημαίνει ότι και εμείς είμαστε Θεοί. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που έχει κρυφτεί από τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν κρύψει ένα πολύ μεγάλο μυστικό και αυτό το μυστικό είναι πως εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να φθάσουμε στην αθανασία και στη θέωση. Ο τρόπος που οι άνθρωποι έφθαναν στη θέωση ήταν ο κυκεώνας των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Ο κυκεώνας είναι ο καταλύτης που χρειάζεται για να ενώσει ξανά τον αριστερό εγκέφαλο με το δεξί. Και όταν γίνει αυτό η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια σου!!!

Και έναν για τη δημοκρατία.
Η δημοκρατία είναι μια έννοια που δεν έχει έρθει ποτέ στον κόσμο μας. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την ισότητα. Επομένως αφού δεν υπάρχει ισότητα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει και η δημοκρατία. Ζούμε σε μια διάσταση που είμαστε καταδικασμένοι σε ανισόρροπες καταστάσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρω και στο έργο μου: « Εδώ είναι ο κόσμος της δυαδικότητας, δεν μπορεί η ισότητα να υπάρξει στον κόσμο σας». Άρα όπου δεν υπάρχει ισότητα δεν υπάρχει δημοκρατία. Αναρωτιέμαι. υπάρχει ισότητα - δημοκρατία στον κόσμο μας;

Πού γίνεται τελικά η επανάσταση; Στο σανίδι, στους δρόμους ή στο κρεβάτι;
Και στα τρία. Η επανάσταση είναι προσωπική υπόθεση. Αν δεν ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και δεν επαναστατήσουμε στους εφιάλτες μας, τότε θα είμαστε πάντα έρμαια των φόβων μας. Μόνο όταν αντιμετωπίζουμε το φόβο μας ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Επομένως η ουσιαστική επανάσταση είναι μέσα μας.

Μέχρι που θα φθάνατε για την υπεράσπιση μιας ιδέας;
Όταν υπερασπίζομαι κάτι, το υπερασπίζομαι.

Για έναν έρωτα;
Ο έρωτας είναι η μεγαλύτερη δύναμη που υπάρχει σε όλους τους κόσμους. Είναι τόσο δυνατή που μπορεί να κάνει το άσχημο και το όμορφο να ενωθούν. Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για τον έρωτα είναι να θυσιάσω τον εαυτό μου!

Ένα σύνθημα που θα θέλατε να γράψετε σε τοίχο;
Επανάσταση είναι τα όνειρα που δεν έχω κάνει ακόμα!

http://www.artifexmagazine.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger