Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τα διεθνή ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών Visa και MasterCard, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Visa, Τσάρλι Σκάρφ είπε πως ενδέχεται να σταματήσει τις συναλλαγές στη Ρωσία, εάν τα διεθνή συστήματα πληρωμών υποχρεούνται να πραγματοποιούν πληρωμές εγγυήσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg,
Με αφορμή την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες Visa και Mastercard σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες πληρωμών τους στους πελάτες πολλών ρωσικών τραπεζών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Τον περασμένο Απρίλιο η Κάτω Βουλή ενέκρινε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταφορά κεφαλαίων στην χώρα και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα πληρωμών που θα ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR).Το νομοσχέδιο ήρθε μετά από το “κλείδωμα” των Visa και MasterCard στις κάρτες των ρωσικών τραπεζών Rossiya και SMP Bank.
Οι επικεφαλής της Visa και της MasterCard δήλωσαν πως συζητούν με τις ρωσικές αρχές για αλλαγές στη νομοθεσία, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, καλούνται να καταθέσουν κεφάλαια εγγυήσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ύψους 1 δισ. και 1,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τα καθαρά κέρδη στη Ρωσία.

http://gr.rbth.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger