Δεν άρεσε το ποσό, γίνεται παζάρι…

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τα πιροσκί, που μοίραζε στην Πλατεία ή Μαϊντάν της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, φέρεται ότι διαπραγματεύεται με το νεοναζιστικό μόρφωμα του «Δεξιού Τομέα» τη χρηματοδότησή του για να μεταμορφωθεί σε κανονικό κόμμα!

Τις πληροφορίες αυτές δημοσιεύει η «Ιζβέστια» επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας και αναφέροντας αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συναντήσεις, που είχε τέλη Απριλίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο «συντονιστής» του κόμματος Αντρέι Αρτέμενκο.

Από πλευράς ΗΠΑ οι συνομιλίες έγιναν με την Β.Νούλαντ, η οποία πρότεινε στον Αρτεμένκο χρηματική και πληροφοριακή βοήθεια ώστε να γίνει ο «Δεξιός Τομέας» ένα μεγάλο εθνικιστικό κόμμα με παραρτήματα και μέλη σε όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας. Η αμερικανική απαίτηση ήταν ο πλήρης αφοπλισμός του κινήματος μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Αμερικανοί πρότειναν και ήταν έτοιμες να χορηγήσουν για το σκοπό αυτό 5-10 εκατ. δολάρια, όμως το ποσό δεν ενθουσίασε τον ηγέτη του κόμματος Ντμίτρι Γιάρος, ο οποίος μετέφερε στην αμερικανική πλευρά τις ανησυχίες του, γιατί «σε περίπτωση αφοπλισμού οι ηγέτες του κόμματος θα απειλούνται με φυσική εξόντωση», επομένως θα χρειαστούν να καταβάλλουν κόστος για την εξασφάλιση φρουράς.

Ο Γιάρος δεν ξεχνά φυσικά την τύχη, που είχε ο Σάσα Μουζίτσκο, ο γνωστός εθνικιστής, που εκτελέστηκε από άνδρες του ουκρσνικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επιμένει ότι το σκανδαλώδης, επομένως άχρηστο πλέον, στέλεχος, «αυτοπυροβολήθηκε».

Η «Ιζβέστια» υποστηρίζει ότι με την προετοιμασία του ταξιδιού και την έκδοση της βίζας ασχολήθηκε προσωπικά ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο Τζέφρι Πάγιετ. Προφανώς για την αμερικανική πλευρά ο «Δεξιός Τομέας» είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του «απειλητικού, αντιρωσικού» κλίματος στο εσωτερικό της Ουκρανίας μέχρι τη διενέργεια των εκλογών και μετά θα μετατραπεί κι αυτός σε «βαρίδι» για τις πολιτικές εξελίξεις.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ διογκώνεται η συζήτηση για το ρόλο των νεοναζί στα εγκλήματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις αμερικανικών υπηρεσιών με αυτούς.

Σε πρόσφατη ακρόαση για την Ουκρανία, η Βικτόρια Νούλαντ πιέστηκε πολύ από τον γερουσιαστή Νταν Ροερμπέικερ, ο οποίος απαίτησε να μάθει εάν συμμετείχαν στην εξέγερση του Μαϊντάν νεοναζιστικά στοιχεία. Η κα Νούλαντ απάντησε διπλωματικά: «εκπροσωπήθηκαν όλα τα χρώματα της Ουκρανίας, ακόμη και τα πιο αποκρουστικά». Είναι αυτό που λέμε …μπουμπούκια.

www.4news.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger